Вчені дослідили, що розмова з незнайомцями робить людину щасливішою

Вчені дослідили, що розмова з незнайомцями робить людину щасливішою

Вчені дійшли висновку, що люди, які спілкуються з незнайомими людьми, а також з родиною та друзями, почуваються щасливішими.

Про це пише The New York Post.

Загальновідомо, що існує зв’язок між щастям і соціальними зв’язками, але дослідники з Гарвардського університету хотіли визначити, який тип стосунків і яка кількість взаємодій з кожним типом є найкращими для благополуччя людини.

«Рівень соціальної взаємодії в повсякденному житті людини є одним із найбільш послідовних показників психологічного благополуччя», — пишуть дослідники в журналі PNAS.

Вони вивчили «соціальне портфоліо» понад 50 000 людей із восьми країн, щоб з’ясувати, чи є люди з ширшим колом спілкування щасливішими за тих, хто має обмежене коло контактних осіб.

Дослідження показало, що люди, які більше спілкувались, мали кращий добробут, задоволення життям і його якістю. Спілкування з більш широким колом людей виявилося важливішим для щастя, ніж загальна кількість взаємодій або час, витрачений на спілкування.

«Останні дослідження показують, що люди обговорюють важливі теми з малознайомими людьми частіше, ніж передбачає традиційна мережева теорія, особливо під час розмови один на один», — кажуть дослідники.

Вони навіть виявили, що учасники, які спілкувалися з випадковим незнайомцем, були так само щасливі, як ті, хто був об’єднаний для спілкування зі своїм партнером.

«Різні типи соціальної підтримки — наприклад, емоційна, інструментальна, фінансова та інформаційна — зазвичай надаються різними соціальними стосунками, наприклад вашим партнером, найближчими родичами, друзями чи колегами», — зазначають вчені.

Так, виявилося, що «слабкі зв’язки» або люди, з якими ви не близькі, відіграють вирішальну роль на рівні мережі, надаючи інформацію та ресурси, які можуть бути недоступні у вашому найближчому оточенні.

«Різноманітність соціальних сфер може бути пов’язана з більшим доступом до різних типів соціальної підтримки, що призводить до покращення добробуту», — вказують дослідники.

Однак вони визнали, що для деяких такі взаємодії можуть бути складними, адже у людей обмаль часу, тому збільшення кількості або частоти соціальних взаємодій може виявитися складним завданням.

Читайте також:

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності