В Ізраїлі знайшли золоті монети, датовані 635 роком

В Ізраїлі знайшли золоті монети, датовані 635 роком

На розкопках в Ізраїлі знайшли старовинні золоті монети. Виявилося, що цим грошам 1400 років.

Монети із золота були знайдені у схованці, яку помітили в стіні. Артефакти часів Візантійської епохи виявилися дуже цінною знахідкою.

Про це пише Smithsonian Magazine.

Швидше за все, хтось намагався заховати монети.

У схованці знайшли 44 монети з чистого золота. На них були зображені портрети імператорів Фоки та Іраклія. Вони правили в першій половині VII століття. Археологи впевнені, що монети датовані 635 роком.

Артефакти були знайдені в стародавньому місті Баніяс. Сьогодні воно є частиною природного заповідника Хермон-Стрім на Голанських висотах. Ці території Ізраїль зайняв у 1967 році під час Шестиденної війни. До цього земля тут перебувала під владою сирійців.

Керівник розкопок Йоав Лерер впевнений, що майно сховав у стіні його власник. Він боявся, що через загрозу війни його багатства можуть забрати. Щоб цього не сталося, чоловік зробив схованку.

Зображення на всіх монетах відрізняються між собою. Наприклад, у перші роки правління Іраклія на грошах карбували тільки його портрет. Через деякий час додали ще й зображення його синів.

Крім грошей, під час розкопок знайшли й інші артефакти. Наприклад, вчені виявили залишки будівель, піч для випалу глини, скляні осколки, останки керамічних виробів. Все збереглося дуже добре до наших днів. Такі знахідки вказують на те, що життя в Баніясі процвітало, там жило багато ремісників і майстрів, була розвинена торгівля.

Нагадаємо, поблизу Львова археологи виявили житла найбільш ранньої слов'янської культури.

Рятівна археологічна служба уже 30 років досліджує територію України. Значна частина проєктів — так звані рятівні дослідження, що передують будівництву. Поміж іншим служба займається й археологією доріг. Тобто проводить розкопки на територіях, де будуватимуть дороги. Така археологія дає феноменальний шанс дослідити дуже великі площі та дізнатися багато інформації про найдавнішу історію. Більше про роботу Рятівної археологічної служби читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності