27 вересня — Всеукраїнський день дошкільних працівників

27 вересня — Всеукраїнський день дошкільних працівників

Це свято ще називають Днем вихователя

День вихователя в Україні щорічно відзначається 27 вересня. Це свято має ще одну назву — Всеукраїнський день дошкільних працівників (дошкільної освіти).

Історія свята

День вихователя в Україні почали відзначати у 2011 році, коли Кабінет Міністрів затвердив постанову № 629 від 13 квітня 2011 року про програму розвитку дошкільної освіти до 2017 року, а також після резолюції I Всеукраїнського з'їзду працівників дошкільної освіти.

Як святкують

У цей день вітають вихователів у дитячих садках, відзначають досягнення у професійній сфері, проводять святкові заходи, влаштовують концерти. Деякі організації проводять семінари та конференції, де працівники сфери дошкільної освіти можуть підвищити свою кваліфікацію.

Цікаві факти про професію

Одним із перших дитячих садків у Європі став заклад, створений 1767 року в селі Вальдерсбах лютеранським пастором Жаном-Фредеріком Оберліном. Він назвав його "залою притулку". Там перебували діти, поки батьки працювали у сільському господарстві.

Прототип дитячого садка ("школа для малих дітей") створив реформіст Роберт Оуен 1816 року в Шотландії. На своєму підприємстві він відмовився від звичної тоді практики — дитячої праці. Натомість найняв двох учителів за критерієм "велика любов і необмежена терплячість до дітей" і запровадив "навчання без примусу". Приміщення, де перебували діти, оздобили зображеннями тварин, мапами, об’єктами з природнього довкілля (садів, полів та лісів).

Назва "дитячий садок" з’явилася у 1837 році в Німеччині. Засновником дитсадка був педагог Фрідріх Фребель. Заклад організували для дітей дошкільного віку бідняків. Тут орієнтувалися на всебічний розвиток дитини, який реалізовували через дидактичні ігри, навчання, працю та красу. Виховательками в ньому могли працювати жінки з певною освітою та вихованням.

У 1907 році було створене Київське товариство народних дитячих садків. Завдяки сприянню членів цього товариства, а особливо Наталії Лубенець, відкрили три дитячі садки у робітничих районах Києва. Оскільки місцева влада відмовилася навіть частково фінансувати ці навчальні заклади, то садки утримували з пожертвувань або на кошти меценатів (найбільш відчутну допомогу надав Микола Терещенко). Коштів все одно бракувало, тому до садків брали дітей із найбідніших родин.

Привітання до Дня вихователя

  • Вітаю з професійним святом вихователів і дошкільних працівників! У Вас не проста, але дуже важлива робота. Для всіх своїх вихованців Ви і мама, і подруга, і вчитель. За свою кар’єру через Ваші дбайливі руки проходять сотні дітей, і до всіх Ви знаходите потрібний підхід. Бажаємо Вам ніколи не втрачати терпіння, зберегти душевне і фізичне здоров’я і отримувати справжню радість від своєї роботи.

 

  • Вітаємо чудових вихователів з величезними, добрими серцями. Нехай в житті вам повернеться вся та турбота, ласка і терпіння, яку ви даруєте своїм маленьким вихованцям. З Днем вихователя!

 

  • Дякуємо вам за те, що даруєте нашим малюкам своє тепло, турботу і ласку. Дякуємо за безмежне терпіння, душевну доброту і мудрість.  Нехай у вас в житті буде тільки сонячний настрій, міцне здоров'я і благополуччя. Зі святом!

 

  • Дякуємо вам за працю, непросту і часом непомітну. За вашу любов до малюків, щиру турботу та професіоналізм. Бажаємо вам невичерпного джерела сил, здоров'я, натхнення і творчості! Щастя, тепла, достатку вашим родинам!

 

  • Хочемо подякувати вам за величезну працю, яку ви щодня робите. Ви розумієте наших дітей, навчаєте, готуєте до шкільних буднів. До кожного малюка ви знаходите індивідуальний підхід. Тож кожному з вас я щиро бажаю здоров'я, терпіння та радості. Вітаю з вашим професійним днем, з Днем вихователя і всіх дошкільних працівників!

Фільми про вихователів:

  • "Дитсадковий поліцейський";
  • "Будинок зі скалок";
  • "Вихователька".

Цитати про вихователів:

  • Вихователь, який не хоче неприємних сюрпризів і не бажає нести відповідальність за те, що може статися, — тиран (Януш Корчак).
  • Той, хто бажає добре виховати дитину, приречений завжди дотримуватися справедливих поглядів (Оноре де Бальзак).
  • Чим досконаліше виховання, тим щасливіші народи (Клод Гельвецій).
  • Вчителі, яким діти зобов’язані вихованням, поважніші, ніж батьки, яким діти зобов’язані лише народженням: одні дарують нам тільки життя, а інші — добре життя (Аристотель).

Читайте також:

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності