• Головна
  • Лайфстайл
  • Скільки коштує зібрати дитину в школу у 2022 році: на що треба звернути увагу батькам

Скільки коштує зібрати дитину в школу у 2022 році: на що треба звернути увагу батькам

Скільки коштує зібрати дитину в школу у 2022 році: на що треба звернути увагу батькам

Для дітей, які йдуть до першого класу, необхідний один набір шкільного приладдя, для старшокласників — інший

До першого вересня залишились лічені дні, тож зібрати дитину до школи вже зовсім мало часу. Та все ж, зробити це необхідно, однак з чого почати та що купляти, особливо тоді, коли сучасні магазини пропонують безліч речей та канцтоварів?Що варто придбати у першу чергу, а на що витрачати кошти сенсу немає, розповідаємо нижче. 

Чи залежить вартість витрат від класу дитини 

На перший погляд здається, що зібрати старшокласника дорожче, аніж першокласника, однак це не так. Для дітей, які йдуть до першого класу, необхідний один набір шкільного приладдя, для старшокласників — інший. Звідси й різниця у сумах.Наприклад, першокласникам батьки змушені купити все та одразу: починаючи від портфеля і закінчуючи шкільною та спортивною формами. Та й рюкзаки для менших коштують в рази дорожче, ніж для старших. Крім того, батькам першокласника часто доводиться спеціально облаштовувати у будинку місце, де дитина зможе робити домашнє завдання. А це ще додаткові витрати на відповідний стіл, крісло, освітлення.Водночас старшокласника зібрати не тільки простіше, а й дешевше, адже з попереднього року навчання може залишитись як і одяг, так і канцелярія, що значно скорочує витрати на покупки. 

Як зекономити на покупках 

Перш за все, батькам варто скласти повний список необхідних для школи речей. Не вписуйте у список те, чим, можливо, ваша дитина не буде користуватись. Наприклад, для першокласника купляти транспортир чи циркуль сенсу немає, адже у першому класі вони точно не знадобляться. Також можна не брати зошити на 96 сторінок, вони дорожчі, крім того, їх не використовують у молодших класах, отже, переплачувати сенсу немає. Виділіть певний бюджет, виходячи зі списку необхідного, перевірте в інтернеті акції на канцтовари. Якщо ж у вас декілька дітей, можна купляти речі гуртом, так дешевше, та й на наступний рік може щось залишитись. Завдяки таким закупівлям можна непогано заощадити на одязі та взутті для школярів. До речі, ще дешевше виходить, якщо купувати прямо у виробника.Водночас не варто тягнути збори до останнього дня серпня, адже саме у цей період ціни на шкільний товар найвищі, та й доведеться стояти у чергах з іншими батьками. 

На чому економити не варто 

Зазвичай, якщо товар коштує набагато дешевше середньої ринкової ціни, то його якість набагато поступається іншим товарам з групи. А це означає, що навіть при найбільш дбайливому користуванні довго така річ не послужить.У результаті за рік доведеться купити, наприклад, замість одного дорожчого пенала, кілька дешевих. Так що економія вельми сумнівна. І звичайно ж, будь-яка канцелярія чи одяг не повинні мати різкого неприємного запаху або залишати слідів (а таке буває з дешевими товарами). Іноді це може вказувати на наявність токсичних речовин у складі предмета.Не менш шкідливо купувати дитині дешевий одяг або взуття з неякісних синтетичних матеріалів. У таких виробах тіло школяра “не дихає” та сильно пітніє. Якщо можливо, завжди обирайте для свого учня вироби з натуральних матеріалів. Вони безпечніші, корисніші та зручніші у використанні.

Як обрати шкільну форму

Найбільше витрат, звичайно ж, піде на шкільну форму. Вартість шкільної форми у першу чергу залежить від складу і якості матеріалу, з якого вона пошита. Крім того, на ціну впливає кількість речей, що входять у комплект. Котоновий, вовняний або шовковий одяг коштує у рази дорожче, ніж форма з синтетики. Якщо думаєте, на чому б зекономити, збираючи дитину до школи, то краще не робити цього, жертвуючи якістю шкільної форми. Вироби з натуральних волокон хоч і коштують дорожче, але, зазвичай, носяться краще, приємніші до тіла і, що головне, дозволяють шкірі “дихати”.Торкніться тканини — відчуття повинні бути приємними. Перевірте якість швів і підкладки. Якщо у вас виникли сумніви в якості шкільної форми, від покупки краще відмовитися. Сорочки і блузки краще купувати з вмістом бавовни близько 65%. При вмісті бавовни 100% шкіра дитини буде дихати протягом цілого дня, але вам доведеться витратити значні зусилля і час на прасування такого виробу, і вже через пару годин носіння сорочка матиме неохайний м'ятий вигляд. Відрізнити сорочку з натуральної тканини від синтетичної можна ще й поглядом, адже не натуральна буде сильно блищати та переливатися на світлі через високий вміст синтетики.Перед тим як купити шкільну форму, переконайтеся, що виробник вказав склад тканини та символи по догляду на навісному ярлику і на бирці, що вшита у внутрішній шов. Так само на етикетці повинні бути вказані артикул, розмір, ріст і країна виробник. Відсутність або сумнівний вид маркування — достатній привід, щоб відмовитися від покупки. Пам'ятайте, що весь дитячий одяг має бути виготовлений відповідно до державних стандартів, які теж повинні бути вказані на етикетці.

Який рюкзак обрати 

Від того, який рюкзак придбаєш, залежить не тільки зручність, а й здоров’я спини дитини. Тож варто приділити належну увагу покупці портфеля. В ідеалі рюкзак повинен мати водовідштовхувальне покриття, а його матеріал має бути легким. Деякі виробники додатково комплектують ранці водонепроникними чохлами.В основному виробляють рюкзаки з поліестеру, нейлону і подібних синтетичних полімерних тканин. На такому полотні добре зберігаються принти, вони легко миються і довго зберігають колір. Це міцні матеріали; батькам важливо, щоб рюкзак прослужив хоча б до кінця навчального року, а сучасні матеріали забезпечують більший термін служби.Звичайно ж, лямки повинні бути широкими, щоб надмірно не навантажувати плечі дитини. Вони повинні легко регулюватися, адже ранець треба надягати не тільки поверх сорочки або футболки, а й на зимовий пуховик; важливо простежити, щоб вистачало довжини регулювальних ременів. Зовнішню сторону лямок, зазвичай, шиють з того ж матеріалу, що і рюкзак. Для внутрішньої часто застосовують м'яку сітчасту тканину: вона не ковзає по одязі, тактильно приємна і пропускає повітря, щоб дитині не було жарко. Аби додатково зняти навантаження зі спини та плечей, можна використовувати поперечний ремінь.

Що потрібно придбати перед школою — ціни та список 

Одяг

Щодо одягу, то тут теж необхідно дізнатися, чи є у вашій школі певний дрес-код чи універсальна форма для всіх учнів. Якщо цього немає, то для дівчат початковий набір шкільного одягу може складатися з таких речей:

  • сарафан — від 500 грн;
  • спідниця — від 300 грн;
  • блузка чи гольф — від 319 грн;
  • піджак чи кофтинка — від 370 грн;
  • брюки чи джинси — від 448 грн;
  • базові футболки — від 175 грн;
  • спортивний костюм — від 695 грн;
  • кросівки — від 500 гривень.

Для хлопчиків натомість знадобляться:

  • штани чи джинси — від 480 грн;
  • піджак — від 600 грн;
  • сорочки — від 350 грн;
  • базові футболки — від 120 грн;
  • водолазки чи тонкі светрики — від 247 грн;
  • спортивний костюм — від 750 грн;
  • кросівки — від 500 гривень.

Канцелярія

  • Рюкзак — від 800 грн;
  • зошити — від 4,50 грн за шт.;
  • зошит для нот — від 4,50 грн за шт.;
  • обгортки для підручників та зошитів — від 16,20 грн;
  • папка для зошитів — від 20,30 грн;
  • щоденник — від 25,50 грн;
  • пенал і його вміст: сині ручки (4,50 грн за шт.), простий олівець (3,80 грн за шт.), гумка (3 грн за шт.), точилка для олівців (8,30 грн за шт.), лінійка (6 грн за шт.), кольорові олівці (від 65 грн);
  • набір для малювання: акварельні фарби (від 54 грн), гуаш (від 64 грн), пензлі (від 40 грн), стакан-непроливайка (від 5 грн), палітра (від 21,30 грн), альбом (від 33 грн), фломастери (від 56 грн);
  • набір для уроку праці: клей ПВА (від 19,10 грн) та клей-олівець (від 10 грн), ножиці без гострих кінців (від 19,92 грн), кольоровий папір і картон (від 16,20 грн), пластилін з дошкою і стеками (від 55 грн), папка для праці (від 40, 20 грн);
  • підставка для книг — від 53 гривень.

Однак вимоги кожної школи щодо необхідного приладдя можуть трохи відрізнятися. Тому точний список необхідних речей варто уточнювати безпосередньо у класного керівника.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності