Як обрати радіатор для оселі та на що потрібно звернути увагу

Як обрати радіатор для оселі та на що потрібно звернути увагу

Часи, коли естетиці батарей у приміщенні майже не надавали значення, минули. Навіть якщо ви збираєтесь робити ремонт без особливих витрат, навряд ви оминете питання опалення. До того ж, скоріш за все, ви оберете радіатор, який не варто ховати за шторами, адже як не крути — деталі мають значення. Від сучасних радіаторів розбігаються очі: класичні, дизайнерські, трубчасті чи панельні (і це ще не всі види!). Та й більшості покупців хочеться обрати не просто батарею, яка буде гріти оселю, а й енергоекономний пристрій, який прослужить не один рік, не шумітиме та матиме надійне покриття. Як обрати радіатор, який підійде найкраще для квартири, а до чого варто придивитись, якщо у вас будинок, розповідаємо нижче.

Які бувають радіатори

Основне, на що варто звернути увагу при виборі радіатора, — тип опалення. teplogarant радіатори бувають електричні та водяні. Водяні, як правило, обігрівають житло за допомогою води, яку використовують у якості енергоносія. Після того як рідина нагрілася до певної температури, вона циркулює по трубах та батареях, тим самим нагріваючи приміщення. Водночас електричні радіатори мають інакший принцип роботи. Їх використовують як додаткове джерело тепла, однак якщо у вас невелика квартира — придивіться саме до них.Звичайно ж, важливим критерієм вибору батареї є матеріал виготовлення. Вирізняють такі основні види радіаторів:

  • алюмінієві;
  • сталеві;
  • чавунні;
  • біметалічні (виготовляються з двох металів).

Алюмінієві радіатори є досить легкими, їх можна розташувати на несучі стіни та навіть перегородки. Крім того, такі батареї мають високий показник теплопровідності, який є вищим від чавунних у 3 рази. Такий радіатор швидко нагрівається та є недорогим, що не скажеш про інші види батарей. Попри безліч переваг, алюмінієвий радіатор все ж має один недолік — метал має природну оксидну плівку, яка з часом поступово змивається, це провокує корозію.Сталеві радіатори. Саме ці батареї допоможуть зекономити вам на електроенергії, адже у них висока тепловіддача. Простота конструкції зводить до нуля ризик поламок, завдяки чому радіатори відрізняються значним терміном користування. Водночас сталеві радіатори стійкі до гідроударів.Чавунні радіатори є важкими, тож вішати на стіну їх точно не варто. Та попри це вони є довговічними і можуть прослужити навіть до 50 років. Їм не страшна корозія та хімічні сполуки. Дехто вважає радіатори старомодними, однак дизайнери використовують їх, аби створити інтер’єр у стилі ретро. А ще батарея довго зберігає тепло, навіть якщо її відключити. Біметалічні радіатори виготовляють з двох металів — сталі та алюмінію. Їх легко можна використовувати у багатоповерхових будинках, адже в таких будинках теплоносій зазвичай подається в трубопровід під високим тиском, і біметалічні радіатори добре “тримають” гідроудар. Однак, варто зазначити, що такі батареї є дорогими. Радіатори також поділяють і на вертикальні та горизонтальні. Якщо ви розглядаєте батарею як стильний предмет інтер’єру, зверніть увагу на дизайнерські радіатори, які можна виконати у будь-якому кольорі або ж прикрасити орнаментом чи гравіюванням.

Найкращі виробники радіаторів

Хоч на ринку і представлено багато виробників радіаторів, професіоналів своєї справи не так вже й багато. Фірми, яким можна довіряти:

  • Instal Projekt — польська компанія, що працює на ринку опалювальних систем понад 30 років. Крім того, бренд має всю необхідну сертифікацію як підтвердження своєї професійності. 
  • Stelrad — голландська фірма, що випускає високоякісні сталеві радіатори опалення. Пропонує радіатори як із боковим підключенням, так і з нижнім підключенням та вмонтованим термостатичним клапаном.
  • Zehnder — швейцарський бренд, що виробляє опалювальне обладнання та системи клімат-контролю. Він пропонує ергономічні трубчасті, панельні і секційні моделі. Продукцію під брендом Zehnder часто намагаються копіювати конкуренти.
  • IRSAP — італійська компанія, яка випускає стильні дизайнерські обігрівальні прилади для приватного будинку, квартири, дачі.
  • Quinn — англійський бренд, який добре зарекомендував себе на ринку. Сталеві конструкції Quinn відрізняються високою якістю та строгим, лаконічним дизайном.

Що обрати для квартири, а що для будинку

Обираючи радіатор для квартири, важливо визначити тип опалення. Якщо опалення централізоване, можна зупинити свій вибір на сталевих радіаторах, які є стійкими до перепадів тиску в системі та гідроударів. Якщо у вашій квартирі проведено автономне опалення, підійдуть будь-які батареї.Для будинку, в якому використовують індивідуальне опалення, підходять будь-які різновиди опалювальних пристроїв — алюмінієві, сталеві, біметалічні або чавунні. Не завадить обзавестися й електричними радіаторами, які чудово справляються з навантаженнями автономної системи.Якщо ж у будинку стоїть твердопаливний котел чи піч, перевагу надають чавунному радіатору. Для газового та електричного опалення краще вибрати алюмінієві або сталеві моделі.При виборі радіатора варто врахувати площу приміщення. Від цього залежить кількість та довжина секцій радіатора. Пам’ятайте, що для обігріву одного квадратного метра площі досить 100 Вт потужності. Цей критерій враховують і для кімнат з одним вікном та однією зовнішньою стіною.Додамо, під час вибору опалювального приладу упевніться, що він відповідає встановленим стандартам і має відповідний сертифікат. Щоб не розчаруватися у виборі, купуйте тільки продукцію перевірених виробників.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності