• Головна
  • Лайфстайл
  • (Не) доступні пам’ятки: на Львівщині обговорили проблеми популяризації спадщини

(Не) доступні пам’ятки: на Львівщині обговорили проблеми популяризації спадщини

(Не) доступні пам’ятки: на Львівщині обговорили проблеми популяризації спадщини

Як покращити доступність пам’яток в Україні та зробити їх відвідини можливими для усіх — про це спілкувались представники громадських організацій Львівщини та Дніпропетровщини.

На запрошення ГО "Центр дослідження та збереження культурної спадщини" Львівщину відвідали представники ГО "Громадська палата України у Дніпропетровській області". Візит відбувся в рамках програми обмінів "Cпадщина і права людини: просторова і інформаційна доступність пам’яток в Україні".

За словами керівника ГО "Центр дослідження та збереження культурної спадщини" Романа Новіцького, багато об’єктів культурної спадщини досі залишаються недоступними як просторово, так і інформаційно. Відсутність вказівників, промоційної продукції та інноваційних методів роботи з пам’ятками стають перепонами у їхньому становленні як культурних та туристичних магнітів. Водночас лише невелика частина спадщини доступна для маломобільних груп, осіб з порушеннями зору та слуху.

"На жаль, в Україні пам’ятки, які є містком з минулим і мали би бути важливою базою для майбутнього, часто закинуті, закриті, забуті. До них немає доступу, доїзду і про них і досі мало відомо загалу. У заповіднику "Древній Звенигород" ми приділяємо багато уваги розробці програм та продуктів, що мають на меті зробити пам’ятку археології більш впізнаваною та зрозумілою для загалу", — розповіла керівниця заповідника "Древній Звенигород"  Наталя Войцещук.

Заповідник став однією з дестинацій, які відвідали учасники програми. Представники громадських організацій також ознайомились з іншими цікавими об’єктами на Львівщині, зокрема з Михайлівською церквою у Комарно. Нині недіючий храм 1754 року побудови нещодавно отримав унікальну можливість розказати свою історію: спеціально для нього розробили 3D-мапінг, який відтворює втрачені елементи іконостасу. Учасники обміну мали нагоду побувати на презентації відеомапінгу.

Проєкт "Cпадщина і права людини: просторова і інформаційна доступність пам’яток в Україні" реалізується в рамках Програми підтримки міжрегіональної співпраці «Змінимо країну разом», яка реалізується Асоціацією органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати — Україна" та фінансується за кошти обласних бюджетів Львівської і Закарпатської областей.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності