У Гарнізонному храмі відкрили відреставровані фрески 18 століття

У Гарнізонному храмі відкрили відреставровані фрески 18 століття

Над її відновленням працювали 6 років

У Гарнізонному храмі апостолів Петра і Павла у Львові відкрили відреставровані фрески, створені ще у 18 столітті. Загальна площа відреставрованих фресок понад 1000 м2. Реставраційні роботи тривали шість років.

Під час роботи реставраторам вдалося зберегти не лише автентичний вигляд пам'ятки, а й унікальний підпис автора — Франциска Екштайна. Ці деталі були пошкоджені за час, коли радянська влада влаштувала у храмі книгосховище.

"Мистецтво не має кордонів. Мистецтво змушує нас підвести голову і подивитися в небо — сьогодні ці відреставровані фрески закликають нас подивитися вверх", —  сказав Владика Ігор Возьняк.

Під час відкриття фрески також нагородили усіх реставраторів, які відновлювали пам'ятку, а також подякували кожному, хто долучився до відновлення храму.

"Робота команди реставраторів та інституту «Polonika” по-справжньому вражає. Пройдуть роки, десятиліття чи навіть століття, а ці відновлені фрески залишаться свідченням спільної праці на Божу славу" — зазначив голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький.

Додамо, допомогли з реставрацією храму Міністерство культури Польщі та польський  Національний інститут "Polonika". Польська сторона виділила понад 11 млн гривень на відновлення пам'ятки. Також залучали кошти жертводавців — понад  9 млн гривень.

Нагадаємо, у грудні цього року виповнюється 10 років з часу відкриття для богослужінь Львівського Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла. Святиня є однією з найбільших церков міста. Культова споруда має статус Пам’ятки культурної спадщини національного значення.

У радянські часи будівлю храму використовували як книгосховище. У 2011 році книги бібліотеки ім. В. Стефаника, які зберігалися в церкві, перенесли до приміщення на території військової частини на вул. Авіаційній, 1. Цього ж року споруду передали Українській греко-католицькій церкві та почали використовувати як Гарнізонний храм міста Львова.

Тепер храмом опікуються капелани Центру Військового Капеланства Курії Львівської Архиєпархії УГКЦ.

Лайфстайл

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності