• Головна
  • Інтерв'ю
  • Ваші технології перевершують все! Сенатор штату Каліфорнія Білл Додд про співпрацю з Львівщиною

Ваші технології перевершують все! Сенатор штату Каліфорнія Білл Додд про співпрацю з Львівщиною

Сенатор штату Каліфорнія Білл Додд

У квітні цього року американський штат Каліфорнія офіційно встановив побратимські стосунки із Львівською областю. Нещодавно у Львові перебувала делегація депутатів сенату Каліфорнії, зокрема ініціатор побратимства Білл Додд. У розмові із LVIV.MEDIA сенатор розповів про початок співпраці між двома регіонами та про те, яку користь вона може принести як Львівщині, так і Каліфорнії.

Пане Білл, наскільки мені відомо, ідея встановити офіційні побратимські стосунки між Каліфорнією та Львівщиною належить саме вам. Розкажіть, будь ласка, як і чому у вас виникла ця ідея?

У штаті Каліфорнія, який є найбільшим штатом США, мешкають понад 100 тисяч українців. У нас є тривала історія культурних і ділових зв’язків, і ми вирішили, з огляду на війну, встановити офіційні побратимські відносини з Україною, зробити їх офіційними, а потім додавати до них те, що ми можемо зробити. Бізнес-зв’язки, допомога для військових потреб, більше тиску на наших виборних представників на федеральному рівні, щоб вони надали Україні допомогу і підтримку, яких вона потребує.

Як ви приймали рішення про встановлення цих побратимських стосунків? Чи були якісь дискусії, чи, можливо, якась опозиція до цієї ідеї?

Знаєте, для мене це було справді приємно. У Каліфорнії двопартійна система: демократи і республіканці. За цю резолюцію проголосували всі. Ми з моїм керівником апарату, Езрою Шаманом, ініціювали цей процес. Ми поставили це питання перед членами Сенату штату Каліфорнія та Асамблеї штату Каліфорнія, обох палат, і в нас не було жодного голосу «проти». Я дуже пишаюся цим, але це не моя заслуга. Це пов'язано з тим, наскільки мої колеги-законодавці співчувають ситуації, з якою ви зіткнулися тут, в Україні.

Яких результатів ви очікуєте від цього партнерства?

Я думаю, що найважливіша мета завжди і в усьому - закінчити цю війну, з повагою до українців, дати їм незалежність, якої вони прагнуть і на яку заслуговують. Після цього, я думаю, дуже важливо буде мати союзників для відновлення України, продовжувати культурний обмін та підтримувати партнерські зв’язки між підприємствами та урядовими організаціями. Я дуже хочу уявити собі, як українські офіційні особи приїдуть до столиці Каліфорнії, Сакраменто, щоб відзначити і святкувати перемогу. Мені хочеться сказати, важко здобуту перемогу, але це не нам доводиться воювати. Я сподіваюся, що в майбутньому ми зможемо продовжувати вчитися один в одного у багатьох напрямках.

Чи можете ви поділитися з нами, що ви побачили і про що дізнались під час цієї поїздки?

Перш за все, ми поїхали на електростанцію, яка була розбомблена до такої міри, що її вже не можна використовувати. Те, що я постійно бачив тут, — це стійкість, зокрема в енергетичному секторі, коли все, що можливо відновити, відновлюється. Ми були у військовій академії, і для мене було великою честю спілкуватись з її курсантами. У багатьох з них батьки загинули на цій війні. Те, що я бачив — це ваше майбутнє. У нас була можливість поїхати до Українського католицького університету, де ми спілкувалися зі студентами та аспірантами з політології, державного управління. Майбутнє України для мене виглядає дуже світлим.

Хочу сказати що ці молоді чоловіки та жінки дали мені упевненість у наступному поколінні українців. Це все той же ж бойовий дух, поєднаний з допитливістю, з бажанням ставити багато запитань. Ми були просто в захваті від цієї розмови. А потім ми побачили ваші нові технології. У світі, або можливо в Сполучених Штатах, складається враження, що Україна не може зробити все самостійно. Але у вас тут стільки нового в технологіях, в освіті, в багатьох секторах, що з допомогою решти світу ви зараз можете зробити багато правильних речей.

Говорячи про партнерство між Каліфорнією та нашим регіоном, можливо, є конкретні проєкти, які зараз реалізуються?

Коли ми були в технологічному центрі, ми говорили про партнерство щодо обміну технологіями. Я впевнений, що технології, які використовуються тут, зокрема, у розробці зброї, безпілотників тощо, напевно, найкращі у світі. Але йдеться також про доступ до капіталу, до грошей. Про доступ до більшої кількості сегментів ринку, на яких ці компанії згодом зможуть вести бізнес. Я вважаю, що це дуже важливо. Я також вважаю, що співпраця у сфері освіти, особливо вищої, є дуже цікавим напрямком.

Коли я повернуся до Каліфорнії, я маю намір піти в Оперу Сан-Франциско і поговорити з їхнім керівництвом про співпрацю з українцями. Тому що ваша культура — це щось дивовижне. Я об'їздив весь світ, і я був дуже вражений тим, що побачив у Львові. Я відвідав Львівську оперу вчора ввечері, і я бачу можливості для співпраці.

Говорячи про технології та про гроші, чи це те послання, яке ви привезете додому в Каліфорнію? Мовляв, людям тут, в Україні, потрібні гроші, щоб розвивати технології?.

Думаю, що так. Я не можу сказати, що під час зустрічей у мене відразу просили гроші. Вони дивляться на свої проєкти більше як на можливість хороших інвестицій. Ці технології рятують чоловіків і жінок на полі бою від поранень, від смерті. Ми поїхали до Центру Superhumans, щоб побачити протезування, штучні ноги та руки, те, що там відбувається, є абсолютно неймовірним. Уявімо світ, де немає несправедливих воєн, коли хтось приходить в країну незалежної суверенної нації, щоб спробувати її захопити. У 2024 році - це варварство. Але я вважаю, що ці технології, дрони та інші речі, які зараз розробляються, можуть допомогти з іншого боку. Можливо, завдяки цим технологіям чоловікам і жінкам не потрібно буде мати штучні коліна чи штучні кінцівки.

Я можу собі уявити, що Львівщина може отримати від співпраці з однією з найбагатших держав світу. Але, можливо, Каліфорнія теж може отримати певні переваги від цього партнерства?

Звісно. Ми почнемо з культури, тому що я був дуже вражений нею. Не тільки тим, що я бачив і чув у Львівській опері. Але й їжею, традиційною українською кулінарією. Мені подарували чудову книгу шеф-кухаря, на жаль не можу пригадати його імені. Він готує просто неймовірні страви! Він підписав примірник своєї книги не лише для мене, а й для найвідомішого шеф-кухаря Каліфорнії, та, можливо, всіх Сполучених Штатів, Томаса Келлера. Я подарую цю книгу Томасу Келлеру, коли ми повернемося до США. Такий культурний обмін, на мою думку, також є надзвичайно важливим. Знову ж таки, освіта, ми можемо багато чому навчитися у сфері технологій. Я думаю, що в деяких з цих сфер Україна перевершила технології, які є у штаті Каліфорнія, який вважається світовим лідером у сфері технології, який вважається світовим лідером у сфері технології. Тож я думаю, що Каліфорнія може багато чого виграти від цих відносин.

Які наступні кроки у цьому партнерстві?

Я думаю, одним з перших кроків буде зустріч в офісі губернатора Каліфорнії Ньюсома, ми спробуємо почати урядові бізнес-операції. Ми збираємось провести форум у Польщі в найближчі тиждень-два. Ми збираємо людей з усієї країни та штату Каліфорнія, щоб поговорити про відновлення України, про те, що ми можемо запропонувати. Ми дуже вдячні губернатору Ньюсому за його інтерес до цієї сфери. Я думаю, що це буде перший крок, і вже на його основі будемо готувати наступні Але знову ж таки, як я вже казав, є великі можливості в культурному плані: опера, освіта, університети, підтримка бізнес-проєктів. Я бачу багато можливостей принести користь як Україні, так і Каліфорнії. Але також я сподіваюсь, що з часом інші регіони України зможуть почати партнерство з іншими штатами зі Сполучених Штатів.

Чи правда, що військова підтримка України з боку США спричинила своєрідне відродження американської військової промисловості? І чи помітно це в Каліфорнії?

Багато з цих галузей працюють в Каліфорнії, виробництво літаків, безпілотників та іншого озброєння. Звісно, є багато інших місць у Сполучених Штатах, де ми це робимо. Але так, та кількість допомоги, яка вже надійшла в Україну, дійсно прискорила весь виробничий процес. Тож у певному сенсі це прогрес, це завжди безперервне вдосконалення. І я думаю, це вигідно для Сполучених Штатів. Але в той же ж час, це потрібно нам для того, щоб не опинитися на узбіччі, якщо трапиться щось неочікуване. Бути в змозі захистити НАТО, захистити нашу країну, так само як ви захищаєте свою країну зараз.

На початку повномасштабна агресія Росії проти України була темою номер один у всьому світі. Але з роками інтерес світу до цієї війни поступово згасає. Як часто зараз пересічний громадянин у США чує про цю війну?

Звичайно, якщо ви дивитеся новинні канали, інформація про війну в Україні з’являється щодня. І це добре. Звичайно, війна Ізраїлю з ХАМАСом, конфлікт з хуситами, війна в Лівані відвертають частину уваги від України. Але, з усім тим, я не думаю, що увага до цього питання у Вашингтоні або у когось з представників американської влади, зменшується. Є проблема з нашими президентськими виборами. Все, що відбувається зараз, робить це трохи ризикованим, з погляду деяких людей. Але чи можете ви уявити собі політика, який не буде використовувати такі теми? Політики завжди стараються привернути до себе увагу. Втім, я вірю, що врешті-решт, що б не сталося з нашими президентськими виборами, увага до України повернеться на те місце, де вона повинна бути. Я хочу наголосити, що я не відіграю жодної ролі у прийнятті рішень Сполученими Штатами Америки. Я сенатор штату Каліфорнія. Але у мене є свої погляди, і я вважаю, що це критично важливо не тільки для збереження демократичної суверенної нації тут, в Україні, але й для збереження союзника для Сполучених Штатів Америки. Це важливо, і ми повинні довести це до кінця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності