Російський «Газпром» погрожує припинити постачання газу через Україну

Російський «Газпром» погрожує припинити постачання газу через Україну

РФ може ввести санкції проти «Нафтогазу»

Голова газового російського гіганта «Газпром» Олексій Міллер у четвер, 6 липня, пригрозив санкціями проти українського «Нафтогазу» через судові суперечки. Він заявив, що київська енергетична компанія не була «конструктивною» у нагляді за транзитом російського газу до Європи.

Про це пише Reuters.

За словами Міллера, «Газпрому» «безглуздо» брати участь у міжнародних судових справах, ініційованих «Нафтогазом».

У червні "Нафтогаз" заявив, що подав судовий позов проти Росії в Сполучених Штатах, щоб спробувати відшкодувати 5 мільярдів доларів, присуджених йому арбітражним судом у Гаазі як компенсацію за активи, експропрійовані Росією в Криму.

"Надумані спроби "Нафтогазу" продовжити цей судовий процес говорять про його неконструктивне ставлення до організації транзиту російського газу в Європу і, загалом, про вороже ставлення до Російської Федерації", - сказав Міллер.

Поставки російського газу до Європи через Україну минулого року скоротилися до мізеру через велику війну, яку почала Москва 24 лютого.

За перше півріччя російський експорт газу до Європи склав близько 12,1 мільярда кубометрів. Вони склали 62 млрд кубометрів за весь 2022 рік, коли загальний експорт скоротився майже вдвічі порівняно з попереднім роком.

"Нафтогаз вже подав багатомільярдний позов проти Росії в суди США. Якщо такі нечесні дії Нафтогазу триватимуть, не виключено, що це може призвести до введення санкцій з боку Російської Федерації, а потім будь-яких відносин між рос. компаній і Нафтогазу буде просто неможливо», – сказав Міллер.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков відмовився коментувати можливе припинення поставок російського газу до Європи, йдеться в росЗМІ.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що шанси Києва і Москви домовитися про продовження п’ятирічного контракту на транзит газу, підписаного в 2019 році, невеликі.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності