• Головна
  • Економіка
  • Нацбанк пропонує замінити "копійку" на "шаг" для відновлення національної ідентичності

Нацбанк пропонує замінити "копійку" на "шаг" для відновлення національної ідентичності

Копійки

В Україні хочуть відновити історичну назву монети

Національний банк України ініціює зміну назви монети "копійка" на "шаг". Про це 2 вересня повідомили у пресслужбі НБУ.

“Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу України Національний банк України ініціює зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг"“, — йдеться у повідомленні.

Голова Національного банку України Андрій Пишний зазначив, що назва “копійка” є символом московської окупації.

"Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як "копійка" фактично є символом московської окупації. Сьогодні український народ повертає собі все, що було несправедливо в нього вкрадене та понівечене кремлівськими наративами. Саме час відновити справедливість і для грошової системи, очистити монетарний суверенітет від щонайменшої спорідненості з будь-чим московським. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово "шаг", – наголосив Андрій Пишний. 

Чому потрібна зміна назви монет

  •  Відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність

Назва “шаг” давнього українського походження, вона уже використовувалася як на території України, так і в українській грошовій лічбі (з XVI – XVII ст.).

“Це унікальне найменування монети, якого не знають інші лінгвокультури. Воно широко вживається в класичній українській літературі, зокрема часто згадується у творчості Тараса Шевченка, Лесі Українки та інших письменників”, — йдеться у повідомленні Нацбанку.

У часи Української революції 1917–1921 років у реальний грошовий обіг були введені грошові знаки з назвою “шаг”, що було закріплено на законодавчому рівні. “Тому відродження такої практики обґрунтоване історичною та мовною традицією України”, — зазначили у повідомленні.

  •  Грошовий обіг України очиститься від російського впливу

“Назва "копійка" має московське, імперське походження. В умовах широкомасштабної російської агресії заміна копійок на шаги є важливим та необхідним кроком, адже сьогодні копійки залишилися в обігу лише у ворожих до України держав”, — зазначили у Нацбанку.

  • Зміна назви монет сприятиме дерусифікації та деколонізації

Декомунізація, дерусифікація та деколонізація України – процеси, що розпочалися з розпадом СРСР та пік яких припав на початок війни Росії проти України у 2014 році й активно триває нині. “Безкомпромісне очищення від столітніх нашарувань русифікації є обов’язком кожної державної інституції”, — кажуть у Нацбанку.

  • Влучний час для відновлення національних традицій у грошовому обігу

“Сучасні соціологічні дослідження свідчать, що саме зараз переважна більшість українців цікавляться історією та культурою України, пишаються її державними символами, зокрема українською мовою та національною валютою. А гроші є важливим символом державності, який кожен українець щодня тримає в руках”, — зазначили у повідомленні.

Наукова спільнота підтримує перейменування

Можливість перейменування українських монет з "копійка" на "шаг" досліджували історики Національного банку, які працюють у Музеї грошей  НБУ.

"Ми докладно вивчали побутування назв монет та монетно-лічильних найменувань, особливості грошової лічби, традиції накопичення багатства в Україні. Отримані свідчення  дають нам підстави сміливо стверджувати, що суто українською назвою для дрібних монет є "шаг". Тому її повернення до сучасного грошового обігу – логічне та науково обґрунтоване. Наша гривня – княжого роду, а шаг – походить із славетного роду козацького", – наголосив старший зберігач фондів Музею грошей НБУ, доктор історичних наук Андрій Бойко-Гагарін.

Наукові висновки фахівців Національного банку підтримала Національна академія наук України, зокрема Інститут історії України та Інститут мовознавства ім. О. Потебні.

"Найменування "шаг" на позначення дрібної монети в українській мові відоме з XVI ст. Це питома українська лексична одиниця. Повернення такої назви сучасній розмінній монеті України не лише б відродило національні традиції в номінації грошей, а й назавжди б розірвало зв'язок практики називання українських монет з колоніальною російською лінгвокультурою", – зазначив заступник директора з наукової роботи Інституту мовознавства НАН України, кандидат філологічних наук Олександр Скопненко.

Також старший науковий співробітник Національного музею історії України Владислав Безпалько розповів: "Уже в козацькій Україні з середини XVII ст. назва "шаг" широко вживалася в мові діловодства. Коротке та містке слово “шаг” гарно ілюструє властивість тогочасної розмовної мови економити мовні засоби. Тому воно швидко стало популярним та основним найменуванням дрібної лічби грошей, глибоко укорінилося в мовному вжитку та українській культурі загалом. І сьогодні ми нарешті маємо можливість переглянути радянські назви та відродити втрачене".

"Фахівці Національного музею Тараса Шевченка дослідили вживання назв грошових одиниць у творчості Великого Кобзаря. Ми виявили в його текстах 11 випадків використання слів "шаг", "шажок", що вживаються у значенні старовинної монети, пів копійки. Це дає нам уявлення про лексичний склад української мови другої половини ХІХ століття та підтверджує існування такої грошової одиниці в тогочасних товарно-грошових відносинах", – зауважила аспірантка Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, головний зберігач фондів Національного музею Тараса Шевченка в Києві Юлія Шиленко.

Які надалі потрібно зробити кроки

Національний банк розробив пропозиції щодо необхідних законодавчих змін, які передбачають:

  • унесення відповідних змін до статті 32 Закону України "Про Національний банк України";
  • визнання такими, що втратили чинність, двох постанов Президії Верховної Ради України:
    • "Про розмінну монету України" від 2 березня 1992 року № 2156-XII;
    • "Про затвердження назви і характерних ознак грошової одиниці України" від 10.12.1991 № 1952-XII;
  • унесення змін до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", до статті 249 Податкового кодексу України з метою синхронізації термінології.

Зокрема, пропонується встановити, що:

  • співвідношення між "копійкою" та "шагом" дорівнюватиме 1:1;
  • Національний банк розроблятиме дизайн та визначатиме порядок введення в обіг "шагів", а також порядок і строки вилучення з обігу "копійок".

Розроблені законопроєкти після узгодження з державними органами Національний банк направить для розгляду та схвалення до Верховної Ради України.

У разі ухвалення Верховною Радою України відповідних законів, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шагах.

Водночас Національний банк не планує спеціально, через зміну назви,  вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети "копійка" та "шаг" перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.

Це дасть можливість уникнути додаткових витрат, пов’язаних з утилізацією копійок та виготовленням шагів для їх заміни.

Поступове введення в обіг монет, номінованих у шагах, у межах планового випуску не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівкових грошей в економіці.

Історична довідка

На території України від часів Гетьманщини та до доби Української Революції 1917 – 1921 років використовувалася дрібна монета “шаг”. Так, 1 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила закон про гривню як грошову одиницю Української Народної Республіки, який передбачав випуск державних кредитових білетів номіналом 2, 5, 10, 20, 100, 500 і 1000 гривень, а також монет – 1, 2, 5, 20 та 50 шагів. Однак карбування монет не було втілено в життя через економічні та технічні складнощі.

Натомість було випущено гроші дрібного номіналу – розмінні марки Державної скарбниці – 10, 20, 30, 40 і 50 шагів. На зворотному боці вони мали напис: “Ходить на рівні з дзвінкою монетою” та перебували в обігу до березня 1919 року, коли були скасовані радянською владою.

Зі здобуттям Україною незалежності у 1991 році гостро постало питання впровадження власної грошової одиниці. Жваву дискусію викликала потенційна назва для монет – пропонувалися різні назви, зокрема і "шаг" (зразки таких монет навіть були виготовлені Луганським верстатобудівним заводом у 1992 році). Натомість 2 березня 1992 року Постановою Президії Верховної Ради України було затверджено назву “копійка”.

 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності