• Головна
  • Економіка
  • Нацбанк обмежить суму переказів з картки на карту: як це вплине на користувачів та волонтерів

Нацбанк обмежить суму переказів з картки на карту: як це вплине на користувачів та волонтерів

Банківські картки

Таке обмеження мало б запобігати використанню платіжної інфраструктури з протиправною метою та перешкодити діяльності тіньового бізнесу

З 1 жовтня Національний банк України тимчасово, а саме на пів року, встановлює ліміт у 150 тис. грн на місяць для переказів фізичних осіб "з карти на карту". Про це 27 серпня повідомили на сторінці Національного банку України. “Ліміт діє лише на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта, відкритими в одному банку, на рахунки інших фізичних осіб”, — йдеться у повідомленні.

Проте, водночас у Нацбанку зазначають, що обмеження не застосовуватимуть:

  • до рахунків волонтерів, які відповідають критеріям, визначеним постановою;
  • осіб, щомісячні доходи яких з підтверджених джерел перевищують суму встановленого обмеження;
  • у разі переказу коштів між власними рахунками клієнта, відкритими в одному банку;
  • до переказів юридичних осіб.
  • також не обмежуватимуть операції за реквізитами IBAN.

“За даними НБУ, 98% банківських клієнтів здійснюють щомісяця перекази, які не перевищують вказану суму, отже, встановлені обмеження в жодному разі не вплинуть на їхню фінансову активність”, — зазначають у повідомленні.

Причина введення обмеження — “дропи”

“Дропи” – це люди, які за оплату передають реквізити та дані своїх карткових рахунків у користування третім особам. Ці рахунки використовують як “транзитні” для переказу та “відмивання” незаконних коштів. “Масштаби проблеми використання “дропів” оцінити складно через імітацію звичайної поведінки фізичної особи, проте загалом по системі йдеться про десятки тисяч “сплячих” та вже активних рахунків”, — повідомляють у Нацбанку.

За даними кількох найбільших банків у 2024 році вже було розірвано ділові відносини з-понад 80 тис. клієнтами на підставі участі в схемах “дропів”. Сума та кількість операцій переказів з картки на картку показує стійку тенденцію до зростання у всіх групах банків незалежно від обсягів карткового бізнесу.

Аналіз НБУ свідчить, що через картки “дропів” може проходити близько 200 млрд грн на рік. “Тіньовий бізнес шукає для себе нові шляхи проведення грошових платежів, і це потребує швидкого реагування, тому НБУ запроваджує ліміт як тимчасове, антикризове рішення”, — повідомили у Нацбанку.

Чи вплинуть ліміти на збори волонтерів

У Нацбанку запевняють, що встановлені ліміти не вплинуть на діяльність волонтерів. “Щоб пересвідчитися в цьому, НБУ провів кілька обговорень зі спільнотою волонтерів. За їх результатами рішення було відкалібровано і містить відповідне застереження”, — йдеться у повідомленні.

Ліміти не діятимуть:

  • під час поповнення рахунків фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю та які ідентифіковані банками / надавачами платіжних послуг як волонтери;
  • під час переказів коштів з рахунків фізичних осіб, які займаються волонтерською діяльністю та які ідентифіковані банками / надавачами платіжних послуг як волонтери.

Нагадаємо, раніше Національний банк України заборонив банкам та ломбардам приймати в заставу дрони, тепловізори, прилади нічного бачення та інші товари подвійного призначення. Відповідна постанова набрала чинності з 4 травня.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності