• Головна
  • Економіка
  • Порти Польщі можуть замінити у “зерновій угоді” чорноморські порти

Порти Польщі можуть замінити у “зерновій угоді” чорноморські порти

Порти Польщі можуть замінити у “зерновій угоді” чорноморські порти

В інфраструктуру порту Гданськ вкладаються інвестиції для того, щоб збільшити потужності перевалки зерна

У рамках “зернової угоди” польські морські порти готуються стати альтернативою українським чорноморським портам, заблокованим Росією. При цьому Польща має набагато більший потенціал для експорту українського зерна, ніж Румунія, котра розташована на чорноморському узбережжі, однак має недостатньо розвинуте транспортне сполучення з Україною.

Однак і в Польщі не все гаразд із логістикою, зазначає Rynek Infrastruktury. Системною проблемою польських перевізників залишається недостатня кількість вагонів, пристосованих для перевезення зерна, що зумовило необхідність пошуку нестандартних рішень, як-от, наприклад, перевезення зерна в контейнерах.

Хоча найбільший зерновий термінал Польщі розташований у Гдині, морський порт у Гданську також відіграє дуже важливу роль в українському зерновому транзиті. У 2022-му перевалка зерна в Гданську склала 2 млн тонн, що на 19% більше, ніж у роком раніше. За перші два квартали цього року перевантажено вже 1,4 млн тонн. Як зазначено в прес-релізі Адміністрації порту Гданськ, це була переважно кукурудза.

Заступник міністра інфраструктури РП Марек Грубарчик зазначив, що це означає зростання аж на 52% порівняно з аналогічним періодом торік. - Слід зазначити, що залізниця виявилася найслабшою ланкою у всій транзитній системі. Не дивно, що 70% транспортування зерна до морського порту Гданська здійснюється за допомогою вантажівок, - заявив чиновник.

Усі інвестиції, вкладені в гданський порт, мають забезпечити збільшення потужностей перевалки зерна до 5,8 мільйонів тонн протягом наступних двох років.

Зараз протягом дня оператори можуть обслуговувати 730 вантажівок і 80 вагонів. Але вони готові збільшити свої перевантажувальні можливості. Планують звести постійні та тентові склади, а також хочуть реалізувати залізничні інвестиції. За їхніми оцінками, будівництво об’єктів для зберігання сільськогосподарської продукції коштуватиме 68 мільйонів злотих. Завдяки таким інвестиціям пропускна здатність зернових терміналів у порту Гданська збільшиться до 485 тис. тонн на місяць, - каже Каміль Тарчевський, віце-президент правління Адміністрації порту з питань інфраструктури.

Сьогодні потужність терміналів з перевалки зерна у Гданську оцінюється в 300 тис. тонн на місяць.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності