Пільги на оплату комунальних послуг: хто має право та як отримати

Комунальні послуги
Фото: Freepik

Пільга надається на 12 місяців

Пенсіонери, які працювали за певними спеціальностями та проживають у сільській місцевості мають право на пільгу у розмірі 100% знижки на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

Про це повідомляють у Пенсійному Фонді України.

Користуватися пільгою, в межах встановлених норм, мають право колишні:

  • педагогічні працівники;
  • медичні та фармацевтичні працівники;
  • спеціалісти із захисту рослин;
  • працівники музеїв, бібліотек;
  • працівники державних та комунальних закладів культури, закладів освіти сфери культури.

Отримати пільгу можна буде у тому випадку, якщо середньомісячний дохід сім’ї за попередні шість місяців, в розрахунку на одну особу, не перевищує величину доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу – у 2023 році це 3 760 грн. Пільга надається на термін 12 місяців.

Щоб отримати пільгу необхідна довідка або записи у трудовій книжці, які засвідчують дані про роботу людини в сільській місцевості за окремими спеціальностями.

«На підставі наданих документів інформація про пільговика вноситься до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (Реєстр)», - йдеться у повідомленні.

Далі для призначення пільги пенсіонерам потрібно надати:

  • заяву про надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива і скрапленого газу;
  • документи, що підтверджують проживання в сільській місцевості.

Подати заяву та документи можна особисто через сервісні центри Пенсійного фонду, поштою на адресу органу ПФУ, через вебпортал електронних послуг ПФУ, мобільний застосунок Фонду або через портал Дія.

Нагадаємо, з 1 липня в Україні автоматично на 19,7% підвищено пенсії, які призначені відповідно до Законів України «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України», «Про наукову і науково-технічну діяльність». Перерахунок пенсії провели для 19 419 пенсіонерів. Середній розмір підвищення становить 1 020,71 грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності