Чого очікує український бізнес: опитування НБУ

бізнес
Фото: Freepik

Більшість підприємств очікують зростання закупівельних цін на сировину та товари постачальників

Другий місяць поспіль бізнес позитивно оцінює результати своєї діяльності. Попри це, бізнес не планує збільшувати кількість своїх працівників й очікує на зростання закупівельних цін на сировину і матеріали та тарифів на власну продукцію.

Про це йдеться в опитуванні НБУ.

У травні 2023 року ІОДА залишився вище нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 50.5 проти 51.5 у квітні.

Підприємства промисловості зберегли оптимістичні настрої. Це зумовлено надійним енергопостачанням та новими шляхами поставок. Оцінки щодо цін на продукцію власного виробництва послабилися на тлі очікування послаблення цін на сировину та матеріали.

Попри це посилилися негативні очікування щодо обсягів незавершеного виробництва. Також промисловий бізнес не очікує на збільшення кількості працівників.

У будівельній сфері бізнес поліпшив очікування завдяки поновленню роботи більшості вітчизняних виробників будівельних матеріалів та пожвавленню попиту. Також будівельний бізнес прогнозує зростання закупівлі послуг підрядників та здорожчення продукції власного виробництва.

Дещо послабили очікування підприємства торгівлі. Ця сфера бізнесу налаштований на повільніше здорожчення товарів, закуплених для продажу.

«Дещо послабилися, проте збереглися високими, оцінки щодо товарообороту та обсягів закупівлі товарів для продажу», - йдеться в опитуванні НБУ.

Негативні оцінки щодо своєї діяльності зберегли підприємства сфери послуг. Бізнес другий місяць поспіль прогнозував зростання обсягу наданих послуг, однак підприємства змінили свої очікування.

Зокрема, більшість підприємств очікують зростання закупівельних цін на сировину та товари постачальників, а також тарифів на власну продукцію і послуги. Окрім того, бізнес не налаштований на збільшення загальної чисельності працівників.

Нагадаємо, міжнародні компанії повертаються в Україну та навіть будують нові заводи. Навесні 2023-го більшість транснаціональних корпорацій розпочали відновлення виробництва та навіть будівництва нових заводів. Зокрема, PepsiCo, Mondelez, і Carlsberg відновили випуск продукції, а Nestle почала будівництво нового виробничого комплексу у селі Смолигів на Волині, інвестиції — 44,4 млн $.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності