Кабмін затвердив Енергетичну стратегію України до 2050 року

Кабмін затвердив Енергетичну стратегію України до 2050 року
Фото: pexels

До 2050 року Україна має досягнути вуглецевої нейтральності енергетичного сектору

Кабінет Міністрів України схвалив Енергетичну стратегію України до 2050 року. Документ відображає цілі Європейського зеленого курсу.

Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства енергетики України.

Зазначається, що стратегія базується на принципах комплексного підходу до формування та реалізації політики у сфері енергетики.

Так, в Україні планують розвивати сучасну та безпечну атомну генерацію, відновлювальні джерела енергії та модернізувати й автоматизувати системи розподілу та передачі.

Також Стратегія передбачає досягнення Україною вуглецевої нейтральності енергетичного сектору до 2050 року.

У документі врахували наслідки повномасштабної війни Росії проти України, посилення ролі енергетичної безпеки та зміцнення стійкості енергосистеми, результати приєднання ОЕС України до європейської мережі операторів системи передачі електроенергії (ENTSO-E).

Серед іншого у Стратегії враховані:

  • наявність новітніх технологій (зокрема виробництво та використання водню в енергетичних цілях, малі модульні ядерні реактори, установки зберігання енергії тощо), технічні зміни в енергетичному секторі, світові тренди та інноваційні рішення, вимоги до екологічної безпеки згідно з нормами ЄС та прийнятим зобов’язанням України;
  • міжнародні зобов'язання України щодо енергоефективності та використання ВДЕ, зменшення викидів парникових газів тощо;
  • децентралізація генерації електроенергії по всій території країни для поліпшення стійкості та надійності енергозабезпечення.

Додамо, в Україні хочуть розширити роль атомної та зеленої енергетики і приділити важливу роль децентралізації енергетичної системи. Ці пріоритети в основі нашої оновленої Енергетичної стратегії на найближчі десятиліття.

Нагадаємо, головними завданнями у сфері енергетики на 2023 рік стануть відновлення та захист енергооб’єктів та децентралізація енергосистеми. Після 2023 року роль вугілля значно знизиться, а до 2040 року Україна планує повністю відмовитися від його використання у процесі вироблення електроенергії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності