Банки планують підвищити ставки за депозитами

НБУ
Фото: pexels

Банки очікують зростання обсягів фондування від допомогосподарств та корпорацій

У січні-березні обсяги та середня вартість фондування зросли. Більшість опитаних фінустанов повідомили про зростання обсягу коштів як домогосподарств, так і корпорацій.

Про це йдеться у результатах щоквартального опитування банків про умови фондування НБУ.

У цьому опитуванні 93% банків звітували про зростання вартості залучень від населення, що є рекордним значенням. Фінустанови очікують на подальше підвищення вартості коштів клієнтів, більше для депозитів.

Обсяг оптового фондування, що включає випуск облігацій, залучення кредитів міжнародних фінансових організацій (МФО) чи материнських банків, довгострокового рефінансування тощо, надалі зменшується

У II кварталі цього року банку очікують зростання залучень. Зокрема, очікується, що обсяги фондування  від домогосподарств та корпорацій збільшиться, а обсяг оптового фондування не зміниться.

Також вперше від запровадження опитування у 2021 році підвищилася строковість фондування, очікується, що ця тенденція зберігатиметься у наступні 12 місяців.

Серед іншого, у більшості банків збільшиться загальний обсяг капіталу. Однак зазначається, що зміни регуляторних вимог, погіршення стану економіки та скорочення активів і надалі впливатимуть на скорочення активів і зменшення обсягу капіталу.

Нагадаємо, у НБУ допускають зниження облікової ставки раніше прогнозованого. Причиною зменшення облікової ставки може стати стрімкіше за прогноз сповільнення інфляції.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності