В Україні уповільнюється споживча інфляція: у чому причина

бізнес
Фото: Freepik

Причиною цьому стало поліпшення ситуації в енергетиці та достатня пропозиція сировини та пального

У лютому споживча інфляція знизилася до 24,9% у річному вимірі. На це вплинула достатня пропозиція продовольства, слабший споживчий попит, ефект від деокупації частини Херсонщини та зміцнення готівкового курсу гривні.

Про це йдеться у квітневому макроекономічному та монетарному огляді НБУ.

Також, за оцінками Національного банку, у березні також тривало сповільнення інфляції. Зазначається, що сповільнення зростання цін на продукти харчування відбулось завдяки поліпшенню ситуації в енергетиці та достатній пропозиції сировини та пального.

Завдяки достатнім врожаям зернових, олійних та цукрових буряків сповільнилося зростання цін на крупи, борошно, олію та цукор і продукти їх переробки. Попри це, у березні подорожчали деякі овочі та залишилися високими темпи зростання цін на яйця. Також у НБУ зазначають, зниження темпу зростання та стабілізація цін на пальне.

Нагадаємо, у порівнянні з лютим 2022 року споживчі ціни на товари і послуги зросли 24,9%. З початку 2023-го інфляція на споживчому ринку становила 1,5%. Базова інфляція з початку року становила 1,2%. Продукти харчування та безалкогольні напої за рік зросли у ціні на 31,8%. Про те, що найбільше подорожчало, читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності