«Молочна реформа»: депутати готують податкові зміни для галузі

сир
Фото: Freepik

Депутати пропонують знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%

У Верховній Раді України зареєстрували три законопроєкти, якими пропонуються внести податкові зміни для молочної галузі. Йдеться про зменшення ставки ПДВ та запровадження нового внеску.

Відповідні законопроєкти №9161, №9162, №9163 опубліковані на сайті ВРУ.

Згідно з пояснювальною запискою, частка грошових витрат українців на молочну продукцію у структурі витрат на продукти становила близько 15%. Після 2019 року в Україні почав поступово відновлюватися рівень споживання молочної продукції.

Зокрема, у 2021 році українці поживали 202 кг молочної продукції у перерахунку на молоко, однак такі показники не відповідають нормі.

«Споживання молочних продуктів напряму залежить від купівельної спроможності населення. Саме тому, належною практикою у світі є зниження ставки податку на додану вартість на соціально значущі харчі, найперше на молоко і молочні продукти, для підвищення їх доступності для споживачів та попередження катастрофічних для здоров’я нації наслідків збіднення раціонів харчування», - йдеться у пояснювальній записці.

Так, депутати пропонують знизити ставку ПДВ на молоко та молочні продукти до 10%. Зазначається, що у разі прийняття законопроєкту, зменшення податкових надходжень становитиме 22,35 млрд грн у рік.

Також депутати пропонують запровадити внесок на галузеве фінансування програм просування молочної продукції, як джерела фінансування заходів щодо просування молочної продукції. Такий внесок повинен сплачуватися при введені в обіг молочної продукції переробними підприємствами та імпортерами.

Розмір ставки повинен становити:

  • для переробних підприємств – 0,5% вартості реалізованої молочної продукції;
  • для імпортерів – 0,5% від митної вартості молочної продукції.

Отримувачем та розпорядником внеску буде репрезентативна міжгалузева організація (об'єднання виробників та переробників молока). Передбачається, що для контролю за сплатою внесків ДПСС та ДПС нададуть репрезентативній міжгалузевій організації інформацію щодо платників внеску та обсягу реалізованих ними молочних продуктів.

Також репрезентативній міжгалузевій організації для контролю за сплатою внеску повинна надаватися інформація про підприємства, що імпортують молочну продукцію.

Нагадаємо, у Раді закликали відновити перевірки кафе та ресторанів. 20% закладів громадського харчування в Україні порушують антитютюнове законодавство. Зокрема, 80% з них — у частині куріння кальянів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності