• Головна
  • Економіка
  • Перерахунок пенсій, Е-рецепт та електронні гроші: що зміниться з 1 квітня 2023-го

Перерахунок пенсій, Е-рецепт та електронні гроші: що зміниться з 1 квітня 2023-го

календар
Фото: pexels

Також на Львівщині діятимуть нові правила для виїзду за кордон чоловіків-волонтерів

З 1 квітня в Україні з’явиться можливість сплачувати податки та збори за допомогою електронних та цифрових грошей, впроваджується Е-рецепт та відбудеться перерахунок пенсій.

LVIV.MEDIA розповідає про головні зміни, які відбудуться з 1 квітня 2023 року.

Перерахунок пенсій

З 1 квітня в Україні відбудеться перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, з урахуванням збільшеного трудового стажу. Підвищення пенсії стосуватиметься близько 600 тисяч українців.

Перерахунок проводиться працюючим пенсіонерам, які після призначення пенсій продовжували працювати та набули не менше 24 місяців страхового стажу.

Зокрема у березні уряд провів індексацію пенсій, яка торкнулася 10,5 млн пенсіонерів. Середній розмір підвищення склав майже 600 грн та на сьогодні середній розмір пенсії в Україні становить 5,2 тис. грн.

Електронний рецепт

З квітня в Україні впроваджується електронний рецепт на всі рецептурні лікарські засоби. Пацієнтам із хронічними захворюваннями не потрібно додатково звертатися до лікаря за скеруванням, адже Е-рецепт можна буде виписувати дистанційно.

Нововведення має оптимізувати процес призначення препаратів і зробити його простішим та ефективним. Також цифровий варіант дозволить посилити контроль за відпуском ліків в аптеках і запобігти самолікуванню.

Субсидії

У квітні 2023-го для усіх домогосподарств, які отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, закінчується термін її призначення. У травні призначатиметься субсидія на наступний період, а саме до квітня 2023 року, однак отримати її зможуть лише ті особи, у яких відсутня заборгованість.

Зокрема, відповідно до законодавства, субсидія не призначається за наявності боргу понад 680 грн, а період прострочених платежів становить від трьох місяців.

Нові правила для виїзду за кордон чоловіків-волонтерів

З 1 квітня на Львівщині діятимуть нові правила на виїзд за кордон для чоловіків-волонтерів призовного віку. Так, подати документи на виїзд водіїв призовного віку, які возять гуманітарну допомогу з-за кордону, можна буде лише з використанням е-підпису.

Отримати Електронний цифровий підпис юридичної особи можна звернувшись у банк, який вас обслуговує, або у Державну податкову службу України чи будь-якого іншого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Електронні гроші

З 1 квітня в Україні набуває чинності Закон № 2888, який передбачає облік електронних гаманців та рахунків. Зокрема, українці зможуть сплачувати податки та збори чи здійснювати розрахунки за відвантажені товари електронними грошима.

Втім, для українців є деякі обмеження. Так, при сплаті електронними грошима податків і зборів не допускається прийняття електронних грошей на єдиний рахунок.

Окрім того, небанківські надавачі послуг повинні подавати інформацію відповідним органам про відкриття чи закриття електронних рахунків і гаманців. У разі неподання такої інформації передбачено штраф у розмірі 680 грн за кожний випадок неподання або затримки

Також у разі здійснення видаткових операцій за електронним гаманцем до отримання повідомлення відповідного органу про взяття рахунку на облік у контролюючих органах, платнику податків загрожує штраф у розмірі від 1 700 грн.

Вихідні

У квітні українці відзначають одне з найважливіших релігійних свят — Великдень. У 2023 році це свято припадає на неділю. Згідно з законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» додаткових вихідних, які пов'язані зі святкуванням Великодня у квітні не буде.

Тарифи

З 1 квітня в Україні мав закінчитися період пільгових цін на електроенергію. Втім, Кабмін продовжив до завершення осінньо-зимового періоду дію механізму покладання спеціальних обов’язків на ринку електричної енергії.

Так, тарифи на електроенергію для побутових споживачів зберігаються на рівні:

  • 1,44 грн/кВт год — для домогосподарств, які споживають до 250 кВт-год на місяць;
  • 1,68 грн/кВт год — якщо місячний обсяг споживання становить понад 250 кВт-год.

Також з 1 квітня тарифи на водопостачання та водовідведення у середньому зростуть на 12,3%. Зокрема, відбудеться перший етап підвищення тарифів на воду, який раніше анонсувала Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Другий етап підвищення цін запланований у липні 2023-го.

У середньому за 2 етапи перегляду тарифів, витрати родини з 2-3 осіб на водопостачання та водовідведення за місяць орієнтовно зростуть на 60 грн.

Тариф на газ для населення теж залишаться фіксованими та становитиме 7,4 грн/ м куб. до 31 травня 2023 року. Втім, НКРЕКП розглядає можливість підвищення тарифів Оператора газотранспортної системи (ГТС).

Подорожчання продуктів

Експерти попередили українців про зростання цін на продукти до Великодня на 10-15%. Дорожчими стане м’ясо, молочна продукція та яйця. Втім цьогоріч ціни перед Великоднем не зростуть настільки, як минулого року. Причиною цьому є бойові дії на території України.

Зазначимо, що у порівнянні з лютим 2022 року споживчі ціни на товари і послуги зросли 24,9%. З початку 2023-го інфляція на споживчому ринку становила 1,5%. Базова інфляція з початку року становила 1,2%. Продукти харчування та безалкогольні напої за рік зросли у ціні на 31,8%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності