• Головна
  • Економіка
  • Стали витрачати менше коштів: на чому економили українці після початку війни

Стали витрачати менше коштів: на чому економили українці після початку війни

банківська картка

Найбільше економили на дозвіллі та розваги поза домом

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну суттєво вплинуло на споживацькі настрої. Так, українці почали більше економити, менше витрачати та більше донатити на ЗСУ.

Про це йдеться у дослідженні компанії «Делойт Україна».

Як змінився розмір витрат

Вимушено переміщені особи є лідерами за частотою здійснення покупок та за розміром середнього чека. Зокрема, у третини українців зі статусом ВПО зросла частота покупок як в офлайн, так і онлайн магазинах. Найчастіше переселенці купують меблі та товари для дому. Втім середній чек на таку категорію товарів становить 2073 гривні, що майже на 25% менше за середньоукраїнський показник.

Загалом українці торік на 22% більше витрачали на купівлю продуктів в онлайн-магазинах. На 33% знизилися витрати у традиційних магазинах за категорією товарів «Товари домашнього вжитку та побутова хімія».

Роблячи онлайн-покупки на 71% опитаних людей зазначили, що почали рідше купувати електроніку та побутову техніку. Також за цією категорією товарів на 38% зменшилися витрати на купівлю в онлайн магазинах.

Найбільше у 2022 році зменшилась частота покупок будівельних матеріалів та товарів для ремонту в онлайн магазинах – на 69%.  Також 86% опитаних зазначили, що почали рідше відвідувати кінотеатри та концерти.

Серед іншого, 90% українців донатять на допомогу Збройним силам України або постраждалим від воєнних дій. З них 21% роблять це систематично, а 54% опитаних купували тактичне спорядження або товари подвійного призначення.

На чому економили українці

Після повномасштабного вторгнення в Україну почали більше економити коштів під час покупок. Залежно від категорії товарів, економити схильні від 47% до 86% опитаних.

Найбільше респондентів економили на дозвіллі та розваги поза домом – 86% опитаних. 85% зазначили, що почали менше коштів витрачати на алкоголь та 82% - на косметичні засоби.

Окрім того, згідно з дослідженням у 2022-му українці економили на таких категоріях товарів:

  • купівля готової їжі;
  • одяг та взуття;
  • товари домашнього вжитку та побутова хімія;
  • електроніка та побутова хімія;
  • продукти харчування;

Також 66% опитаних зазначили, що економлять на дитячих товарах та 47% опитаних – на ліках. Зокрема, 25% людей почали рідше здійснювати покупки в аптеках, ще 28% опитаних сказали, що скоротили витрати на медикаменти. Витрати на продукти харчування зросли у 33% українців, а знизилися – у 35%. Згідно з опитуванням, найбільше витрати скоротилися у мешканців північних та східних областей.

Нагадаємо, українців попередили про подорожчання продуктів. Експерти прогнозують зростання цін на продукти до Великодня на 10-15%. Дорожчими стане м’ясо, молочна продукція та яйця.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності