Зеленський підписав перші у 2023-му зміни до бюджету: деталі

гроші

Видатки бюджету збільшили на 5,5 млрд грн

Володимир Зеленський підписав законопроєкт №8399, який передбачаються зміни до державного бюджету на 2023 рік. Передбачається виділення коштів на реконструкцію або модернізацію трьох лікарень, серед яких реабілітаційний центр у Львові.

Про це повідомила голова бюджетного комітету Верховної Ради України Роксолана Підласа у Facebook.

Документом видатки бюджету збільшуються на 5,5 млрд грн, зокрема:

  • 1,35 млрд грн - на реконструкцію та/або модернізацію 3 лікарень (Охматдит, університетська клініка у Києві та реабілітаційний центр у Львові) – коштом кредиту від Уряду Австрії;
  • 1,28 млрд грн - гранти для малого та мікро-бізнесу зі сфери переробки (коштом повернення до державного бюджету коштів від Фонду безробіття);
  • 1,12 млрд грн на програму відбудови мостів (кредит Уряду Великобританії);
  • 1,094 млрд грн на облаштування пунктів пропуску (кредит Уряду Польщі);
  • 365,7 млн грн Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві (грант Світового банку);
  • 285 млн грн на закупівлю безпілотників для моніторингу державного кордону (кредит Уряду Польщі);
  • 80 млн грн на закупівлю спец обладнання для лікарень (грант Уряду Японії).

Також спрямується на оновлення рухомого складу залізничної інфраструктури для пасажирських перевезень 4,5 млрд грн залишків з програм 2020, 2021 і 2022 років, і частини (62,5%) коштів Дорожнього фонду, які у 2023 були виділені на забезпечення безпеки дорожнього руху.

«Передбачили можливість компенсації (страховку) для власників морських суден та суден, які ходять у внутрішніх водах у разі, якщо вони отримують пошкодження чи будуть знищені Росією. Загальний обсяг компенсацій - до 20 млрд грн в цьому році (до прикладу, середня вартість суден, які заходили в Одеські порти в рамках «зернової угоди» - 13 млн доларів). Джерелом виплат Кабміну дозволяється використовувати Дорожній фонд», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, передбачається виділення коштів на Мінвідновлення, передача йому розпорядників та бюджетні програми Мінрегіону та Мінінфраструктури, відображення в законі про бюджет новоствореного Державного агентства відновлення.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив законопроєкт про збільшення видатків держаного бюджету для забезпечення видатками сектору безпеки і оборони. Законопроєктом пропонується збільшити видатки загального фонду держбюджету на 537,2 млрд грн. Відтак, загальний ресурс на сектор безпеки і оборони становитиме 1 трильйон 670 млрд грн.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності