Кредити на житло: яку іпотеку пропонують банки та які умови

квартира, іпотека
Фото: Freepik

Найвигідніше взяти кредит на житло за державними програмами

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну банки призупинили іпотечне кредитування. Попри це, влітку 2022-го банки почали видавати поодинокі кредити на житло, а вже з осені іпотечне кредитування почало поступово відновлюватися.

LVIV.MEDIA розповідає, у яких банках можна взяти кредит на житло та за якими умовами.

Ощадбанк

На своєму сайті банк пропонує 4 види кредитів на житло, однак, як повідомили оператори банку, доступними є лише три види:

  • нерухомість на вторинному ринку;
  • програма «єОселя»;
  • кредити під іпотеку.

Нерухомість на вторинному ринку

«Нерухомість на вторинному ринку» передбачає кредит до 20-ти років. При авансі 50%, процентна ставка за кредитом становитиме 17,7%. При авансі 30-40% процентна ставка за кредитом становитиме 17,8%.

Кредит надається на суму від 100 тис. грн до 1 млн грн. Для тих, хто захоче взяти цей кредит для купівлі житла, власний внесок повинен становити від 30% вартості нерухомості.

Комісія за видачу кредиту становить 0,99%, однак не менше 1 тис. гривень.

Програма «єОселя»

Державною програмою «єОселя» можуть скористатися кадрові військові та правоохоронці, вчителі та науковці, медики.

Отримати кредит за програмою можна до 20-ти років. Річна процентна ставка — 3%, а базова — 7%. Базова ставка сплачується у випадку припинення/призупинення виплат державної підтримки або не надання підтверджуючих документів належності позичальника до категорії громадян, порушення ним умов Договору або зміни категорії.

Перший внесок повинен становити від 20% від вартості предмета іпотеки. Максимальна сума кредиту становить 6 млн гривень.

Для тих, хто захоче скористатися цією програмою, є обмеження щодо площі житла. Так, для сім’ї з однієї особи житло не повинне перевищувати 53,5 м кв. загальної площі, та додатково за кожного наступного члена сім’ї — 21 м кв.

Також необхідно сплатити разову комісію за надання кредиту у розмірі 0,5% від суми кредиту, 750 грн за переказ коштів на рахунок продавця, 200 грн за відкриття рахунку.

За програмою в іпотеку можна взяти житло у будинку квартирного типу без вікових обмежень, окрім тих, що розташовані в обласному центрі — введення в експлуатацію протягом 10-ти років до дати укладання договору.

Кредит під іпотеку

Кредит під іпотеку можна взяти на термін від 1 до 20 років, залежно від цільового призначення кредиту. Сума кредиту — від 100 тис. грн, до 70% від погодженої банком договірної вартості нерухомого майна, що надається в іпотеку.

Процентна ставка за кредитом становить від 17,6% до 17,99%. Окрім того, якщо кредит бере ФОП, то до процентної ставки додається ще 1%.

Беручи цей кредит для купівлі житла необхідно сплатити разову комісію за надання кредиту у розмірі 0,99% від суми кредиту, але не менше 1 тис. грн, 750 грн за переказ коштів на рахунок продавця та 200 грн за відкриття рахунку.

ПриватБанк

ПриватБанк пропонує дві програми кредитування для купівлі житла: державні програми «Іпотека під 7%» та «єОселя».

Програма «Іпотека під 7%»

Скористатися цією державною програмою можуть ті українці, які хочуть придбати перший об’єкт нерухомості, або покращити житлові умови.

Вік позичальника не повинен перевищувати 65 років на дату закінчення строку іпотечного кредитування. Окрім того, середньомісячний дохід позичальника та кожного із членів його сім’ї за останні 6 місяців не повинен перевищувати десятикратного розміру середньої місячної зарплати у регіоні, де ви хочете придбати житло.

За програмою отримати кредит можна на суму від 100 тис. грн до 2 млн грн, при цьому вартість житла не повинна перевищувати 2,5 млн грн. Кредит надається на термін від 1 до 20 років з річною процентною ставкою 7%.

При укладанні договору необхідно сплатити платежі за додаткові та супутні послуги, а саме:

  • страхування іпотеки — 0,5% від вартості нерухомості;
  • особисте страхування — 0,5% від суми кредиту;
  • разова комісія — 0,5% від суми кредиту;
  • послуги нотаріуса — 12 тис. грн (орієнтовно);
  • оцінювання нерухомості — 3,5 тис. грн (орієнтовно).

Загальна площа житла не повинна перевищувати нормативну площу більш як на 40%. Зокрема, нормативна площа становить — 50 м кв. на одну особу чи на сім’ю з двох осіб і 20 м кв. на кожного наступного члена сім’ї.

Програма «єОселя»

Сума кредиту повинна становити від 100 тис. грн до 4 млн грн. Кредит надається на термін від 2 до 20-ти років під 3% річних. Без компенсації ставка за кредитом становить 7%.

Перший внесок за програмою повинен становити від 20% від вартості нерухомості. Беручи кредит за цією програмою необхідно сплатити: 0,25% від вартості нерухомості за страхування іпотеки, 0,5% від суми кредиту разову комісію, послуги нотаріуса — 12 тис. грн (орієнтовно), оцінювання нерухомості — 3,5 тис. грн (орієнтовно).

Взяти участь у програмі кредитування можуть військовослужбовці, правоохоронці, медичні працівники, вчителі, науковці.

Вік позичальника повинен становити від 21-го року та на дату закінчення строку іпотечного кредиту немає перевищувати 65 років.

Окрім того, у власності позичальника чи у членів його сім’ї має бути менше ніж 52,5 м кв. загальної площі житлової нерухомості для сім’ї з однієї особи та додатково 21 м кв. — на кожного наступного члена.

Кредобанк

У зв’язку з воєнним станом, з 24 лютого 2022 року Кредобанк призупинив розгляд кредитних заявок за усіма кредитними послугами.

Як розповів у коментарі LVIV.MEDIA керівник пресслужби АТ «КРЕДОБАНК» Віктор Гальчинський, поки що банк не розглядає нові заявки, втім, невдовзі у банку можуть бути доступні державні програми кредитування.

«Наразі рішення банку таке, що ми зосереджуємося на обслуговуванні існуючого портфеля. Однак ми розглядаємо можливість участі у програмі «єОселя» та інших державних програмах. Поки у країні воєнний стан, у нас найменший апетит на ризики. У нас є великий портфель, ми зосереджуємося на тому, щоб зараз його обслуговувати, нових ми поки що не видаємо», розповів Віктор Гальчинський.

Райффайзен Банк Аваль

Райффайзен Банк Аваль пропонує клієнтам взяти іпотечний кредит з відсотковою ставкою 14,5%. Кредит надається на суму від 500 тис. грн до 4 млн грн на термін від 60 до 120 місяців.

Перший внесок за кредитом повинен становити не менше 30% від вартості нерухомості. Також необхідно буде сплатити 0,11% від вартості нерухомості  за страхування предмета іпотеки та 0,6% від залишку заборгованості за страхування життя позичальника.

Окрім того, банк вказує, що потрібно заплатити за акредитованого нотаріуса, однак вартість послуги розраховується індивідуально.

Щоб взяти іпотеку необхідно мати паспорт громадянина України, ІПН та копію чи фото правовстановлюючих документів на квартиру, яку планується придбати.  

Іпотеку можна взяти лише на квартиру на вторинному ринку площею до 150 м кв. Якщо ви плануєте придбати житло у Києві, Одесі, Львові, Харкові чи Дніпрі, площа може становити до 250 м. кв. Окрім того, банк надає послугу з реструктуризації іпотечного кредиту.

Нагадаємо, Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 25%. Оновлений прогноз передбачає збереження облікової ставки на рівні 25% щонайменше до березня 2024 року. Зокрема, облікова ставка — це відсоток, під який Нацбанк видає кредити комерційним банкам, та один із методів стримування інфляції. Також від облікової ставки залежить відсоток, під який банки надаватимуть кредити та депозити фізичним особам і бізнесу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності