• Головна
  • Економіка
  • Батьки дитини зможуть піти у декрет одночасно: у Раді пропонують новий законопроєкт

Батьки дитини зможуть піти у декрет одночасно: у Раді пропонують новий законопроєкт

дитина, декретна відпустка
Фото: Freepik

Одночасно перебувати у декреті батьки зможуть не більше 4-х місяців

У Раді зареєстрували законопроєкт №9018, яким пропонують забезпечити рівні права та обов’язки батьків дитини, щодо отримання соціальних відпусток.

Відповідний проєкт закону опублікований на сайті Верховної Ради України.

Документом пропонується забезпечити, за бажанням матері, надання батьку дитини відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку. Така відпустка може бути використана батьками одночасно. Втім, до 3-річного віку дитини одночасно у відпустці обидва батьки можуть бути не більше 4-х місяців.

Окрім того, якщо дитина потребує домашнього догляду, планується запровадити в обов’язковому порядку одному із батьків право на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, зазначеною у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною 8-річного віку.

Також проєктом закону пропонують надати визначення поняттям «одинока матір», «одинокий батько».  Автори законопроєкту зазначають, що українське законодавство у сфері соціальних відпусток має значні прогалини в частині визначення поняття одинокої матері/батька.

«На сьогодні в Україні відпустку складно отримати одинокій матері, оскільки законодавство про працю не містить визначення терміну «одинока мати» та/або категорії осіб, яких відносять до цієї категорії. Так само складно реалізувати право на відпустку батьку дитини», - йдеться у пояснювальній записці.

Нагадаємо, раніше Глава української держави Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає можливість надання військовослужбовцям відпусток під час воєнного стану.

Під час дії воєнного стану військовослужбовці можуть брати частину щорічної основної відпустки, а також відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням платні. Кожна з відпусток може тривати не більше 10 календарних днів без урахування часу, необхідного на дорогу, але не більше двох діб в один кінець.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності