• Головна
  • Економіка
  • Як вплине блекаут на вартість продуктів: пояснення заступника міністра

Як вплине блекаут на вартість продуктів: пояснення заступника міністра

Як вплине блекаут на вартість продуктів: пояснення заступника міністра

Перебої з електропостачанням не спровокують дефіциту на продукти

Перебої з електропостачанням суттєво не вплинуть на вартість продуктів харчування та не спровокують дефіциту на них.

Про це сказав перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час ефіру Всеукраїнського марафону «Єдині новини», пише Agroportal.

«Частка електроенергії залежно від типу продукції впливає на ціну від 3 до 5%. Все залежить від того, яка надалі буде частота відключень і, відповідно, від потреб використання альтернативних джерел, які є дорожчими. Якщо ситуація буде поточною, з прогнозованим плановим відключенням, то суттєвого здорожчання не передбачається. Будуть незначні коригування, на кілька відсотків, але не більше», каже Тарас Висоцький.

Крім того, він додав, що багато альтернативних джерел, тобто генераторів, уже в дорозі до України. Вони замовлені за кошти підприємств, а також профінансовані міжнародними партнерами. Доставка очікується найближчим часом.

Нагадаємо, що у Всеукраїнській аграрній раді вважають, що перехід на генератори призведе до подорожчання лише енергоносіїв учетверо. Дизпаливо зараз коштує майже 50 гривень за літр, а на виробництво одного кіловату електрики йде пів літра палива, тобто 25 гривень. Через відключення електроенергії багато супермаркетів переходять на бензинові та дизельні генератори. Оскільки заправка генератора задоволення не з дешевих, це неминуче вплине на вартість низки продуктів.

Очікується, що у першу чергу на полицях супермаркетів можуть подорожчати овочі, оскільки овочесховища потребують постійного підключення до джерела електроенергії.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності