• Головна
  • Економіка
  • В Україні збільшився розмір деяких соціальних допомог: що зміниться

В Україні збільшився розмір деяких соціальних допомог: що зміниться

В Україні збільшився розмір деяких соціальних допомог: що зміниться

Мінімальний рекомендований розмір аліментів складає розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто для дітей у віці до 6 років ― 2 272 грн, а від 6 до 18 років ― 2 833 грн

У четвер, 1 грудня, в Україні планово збільшився розмір деяких соціальних допомог. Зокрема, змінився розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб — 2 589 гривень. Це на 81 гривню більше, ніж показник, встановлений з липня цього року.

Про це повідомили у Стрийській РДА.

Для основних соціальних і демографічних груп населення він становитиме:

  • дітей віком до 6 років ― 2 272 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років ― 2 833 грн;
  • працездатних осіб ― 2 684 грн;
  • осіб, які втратили працездатність ― 2 093 гривні.

Індексація заробітної плати

Оплата праці індексується в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, який складе 2684 грн. Індексації підлягає заробітна плата в межах прожиткового мінімуму, передбаченого чинним законодавством для працездатних осіб. Тому з 1 грудня індексуємо заробітну плату працівників у межах 2684 грн, і це останній місяць на найближчий термін, коли проводиться індексація зарплати.

Розмір аліментів

Мінімальний гарантований розмір аліментів для дітей до 6 років і від 6 до 18 зростає:

  • до 6 років ― 1 136 грн;
  • від 6 до 18 років ― від 1 416,5 гривень.

Водночас мінімальний рекомендований розмір аліментів складає розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, тобто для дітей у віці до 6 років ― 2 272 грн, а від 6 до 18 років ― 2 833 грн. При цьому, у разі якщо розмір аліментів, вказаний у заяві від працівника/виконавчому листі, менше розрахованого мінімуму, зацікавленій особі необхідно звернутися до суду для перегляду розміру аліментів.

Якщо ж суд встановить суму аліментів, що становитиме менше мінімального розміру аліментів, тобто менше половини прожиткового мінімум на дитину відповідного віку, згідно з чинним законодавством дитині буде призначена державна допомога у розмірі різниці між мінімальним розміром аліментів відповідно до віку дитини та призначеним розміром аліментів. Щодо роботодавця, то він не може змінити встановлену суму аліментів та повинен утримувати аліменти у розмірі, передбаченому у виконавчому листі.

Мінімальний і максимальний розмір пенсії

Пенсійні виплати для осіб, які отримують пенсію в мінімальному розмірі, збільшаться до 2 093 грн. Також максимальний розмір пенсії автоматично збільшується до 20 930 гривень.

Допомога через вагітність і пологи

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами пов’язана із розміром 100% середньомісячного доходу (стипендії, грошового забезпечення, допомоги по безробіттю тощо) жінки, але не менше 25% від розміру встановленого законом прожиткового мінімуму для працездатної особи із розрахунку на місяць, тобто не менше 671 грн з 1 грудня 2022 року.

Додамо, що розмір мінімальної зарплати не зміниться, адже він не пов’язаний із прожитковим мінімумом. Так, з 1 жовтня 2022 року він складає 6700 гривень.

Детальніше про те, як змінився розмір виплат, можна переглянути тут.

Нагадаємо, в Україні з 1 грудня починається оформлення статусу учасників бойових дій проти рф.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності