• Головна
  • Економіка
  • Знищене під час війни майно: чи списуватимуть кредити українцям та що пропонують у Раді

Знищене під час війни майно: чи списуватимуть кредити українцям та що пропонують у Раді

Текст законопроєкту до другого читання змінився

Комітет ВРУ з питань податкової та фінансової політики підтримав у другому читанні законопроєкт щодо списання кредитів на майно, яке було пошкоджено або зруйновано під час війни.

Про це 28 листопада повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт зареєстрували ще у червні цього року. Він передбачає списання та призупинення виплат за кредитами за житло та авто, які були знищені або пошкоджені через війну в Україні.

Зокрема, українці зможуть «заморозити» кредити за майно, яке через війну опинилося на тимчасово окупованій території або на території активних бойових дій. Окрім того, призупинити виплати по кредиту зможуть за пошкоджене або знищене внаслідок воєнних дій майно, за наявності підтверджувальних документів.

Також українцям можуть списати кредити на житло, якщо:

  • нерухомість знищена внаслідок війни;
  • станом на 23 лютого 2022 року майно було єдиним місцем проживання сім’ї позичальника;
  • станом на 23 лютого відсутня прострочена заборгованість за таким договором;
  • метою отримання кредиту згідно з договором є придбання, реконструкція чи будівництво такого нерухомого майна або придбання такого автомобіля.

У такому випадку банки, які надавали кредити, зможуть отримати відшкодування за знищене майно, однак розмір такої компенсації не може перевищувати основної суми кредиту. Втім, недоотримані проценти можуть відшкодовуватися відповідно до законодавства за рахунок держави-агресора.

Депутат зазначає, що до другого читання текст законопроєкту змінився та з нього прибрали норму щодо площі житла та обмеження щодо двигуна, у випадку пошкодженого або знищеного автомобіля.

Анулювати кредит на знищений автомобіль можна буде, якщо станом на 23 лютого автомобіль був єдиним у сім’ї та заборгованість за договором кредиту на транспорт не була прострочена більше ніж на 7 місяців.

Подати заявки на списання або «замороження» кредитів українці зможуть після прийняття закону у період дії воєнного стану та три місяці після його закінчення.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав Закон про Державний бюджет України на 2023 рік. Про те, якими будуть курс долара, прожитковий мінімум та основні показники бюджету, читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності