• Головна
  • Економіка
  • Для волонтерів та благодійних фондів: НБУ послабив низку валютних обмежень

Для волонтерів та благодійних фондів: НБУ послабив низку валютних обмежень

Для волонтерів та благодійних фондів: НБУ послабив низку валютних обмежень

НБУ спростив умови щодо задоволення заявок на купівлю іноземної валюти для благодійних фондів

З 5 листопада Національний банк пом’якшив низку валютних обмежень для благодійних організацій, волонтерів та експортерів.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Придбання військових товарів за кордоном

Національний банк доповнив тепловізорами та низкою інших приладів перелік товарів оборонного призначення, яку волонтери можуть купувати за кордоном.

Раніше до переліку товарів були включені рації, бронежилети, каски, шоломи, військова та тактична форма, військове та тактичне взуття, захисний одяг, оптичні прилади для слідкування, безпілотні літальні апарати, спальні мішки, каремати та засоби для надання домедичної допомоги.

Також в НБУ нагадали, що з 6 серпня волонтери можуть без обмежень розраховуватися гривневими картками за військові товари, які були придбані за кордоном.

Окрім того, з 4 квітня волонтери можуть купувати валюту та переказувати її за кордон, у межах щомісячного ліміту 400 тис. грн, для купівлі товарів оборонного призначення.

Використання валюти благодійними організаціями

Банки не враховуватимуть наявних залишків коштів в іноземній валюті на рахунках благодійних фондів та не вимагатимуть продажу та/або використання наявної валюти під час задоволення заявок на купівлю іноземної валюти для оплати імпортних контрактів.

Це рішення ухвалювалося з огляду на те, що іноземна валюта може надходити на рахунки благодійних фондів як допомога з цільовим призначенням

Національний банк України

Зокрема, з 6 вересня, щоб розрахуватися іноземною валютою, юридичні особи повинні використовувати наявну в них валюту, а лише за необхідністю купувати її на валютному ринку України.

Зміни для українських компаній-експортерів

Відтепер українські компанії, які експортують свою продукцію, можуть брати участь в іноземних тендерах. Зокрема, банкам дозволили надавати тендерні гарантії на операції з постачання товарів нерезидентам.

Відповідні зміни поліпшать умови ведення бізнесу для українських виробників, адже тендерні гарантії застосовуються для виходу на нові ринки та пошуку нових експортних можливостей

Національний банк України

Відкриття банками рахунків військовослужбовцям

Національний банк України розширив перелік документів, на підставі яких банки можуть відкривати рахунки військовослужбовцям.

Тепер відкривати рахунки та здійснювати ідентифікацію й верифікацію можуть за такими документами: посвідчення офіцера, генерала та адмірала.

Нагадаємо, раніше у Національному банку розповіли, коли українцям очікувати на зростання зарплат. Зокрема, повномасштабна війна в Україні зумовила зменшення доходів населення у цьому році. Так, номінальні зарплати у цьому році знизяться на 12-13%, а з урахуванням інфляції — на 25%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності