Кількість нових боргів українців збільшується: в чому причина

Найчастіше українці потрапляють до Єдиного реєстру боржників через штрафи за адміністративні правопорушення

Від початку року кількість нових боргів українців збільшилась на 944 277, що становить +14% приросту до загальної кількості заборгованостей.

Про це повідомляє Опендатабот.

Станом на жовтень в Україні у Єдиному реєстрі боржників було 7 526 57 боргів, зокрема у січні цього року налічувалося 6 582 297 боргів українців.

Найбільша кількість боргів — 857 578 — додалася до реєстру ще до вторгнення РФ, за січень-лютий поточного року. За період від березня до серпня реєстр поповнився вдвічі меншою кількістю заборгованостей — + 441 311

Опендатабот

Ситуація покращилася наприкінці літа. Зокрема, у вересні-жовтні загальна кількість боргів скоротилася та практично сягнула показника лютого 2022 року.

Українці найчастіше потрапляють до Єдиного реєстру боржників через:

  • штрафи за адміністративні правопорушення — +228515 (+21%);
  • штрафи за порушення ПДР — +255648 (+19%);
  • заборгованості за комунальні послуги — +89 666 (+18%).

Зазначається, що приріст боржників, які не сплатили штрафи за адміністративні послуги, пов’язаний з тим, що фактично з травня до жовтня камери автофіксації вже відновили свою роботу, але реєстри все ще були закритими.

Майже всі сервіси, що повідомляли про штрафи, не працювали. Тобто громадяни просто не могли вчасно дізнатись про наявні штрафи та сплатити їх у строк. Й дізнавалися про проблему вже після потрапляння до ЄРБ та пов’язаних з ним обмежень, як-от блокування банківських карток чи заборони на виїзд з країни

Опендатабот

Окрім того, від початку року на 3% збільшилися борги за аліменти.

Нагадаємо, Регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі оцінює зростання рівня бідності в Україні в десятикратному розмірі, а удари по критичній інфраструктурі тільки ускладнюють економічну ситуацію.

За його словами, двадцять п’ять відсотків населення житимуть у бідності до кінця року, порівняно з трохи більше ніж 2% до війни, а до кінця наступного року ця цифра може зрости до 55%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності