• Головна
  • Економіка
  • Вимагають збільшити фінансову підтримку: США незадоволені внеском європейських країн в економіку України

Вимагають збільшити фінансову підтримку: США незадоволені внеском європейських країн в економіку України

Вимагають збільшити фінансову підтримку: США незадоволені внеском європейських країн в економіку України

Між Сполученими Штатами та їхніми європейськими союзниками зростає напруження у відносинах через погіршення економіки України

Американські чиновники все більше спонукають Європейський Союз збільшити фінансову допомогу зруйнованій війною країні.

Про це пише The Washington Post.

Цього тижня під час зустрічей світових фінансових лідерів у Вашингтоні міністр фінансів Джанет Єллен кілька раз закликала своїх міжнародних колег прискорити швидкість та збільшити кількість грошей, які надходять до України. До її слів приєдналися президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, які віртуально виступили на зустрічі вищих фінансових чиновників Світового банку в середу, 12 жовтня.

Єллен також порушила це питання на приватній зустрічі, яка відбулась цього тижня в Міжнародному валютному фонді, з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом і єврокомісаром з економіки Паоло Джентілоні. Крім того, вона знову обговорювала це питання на наступній зустрічі всіх міністрів фінансів країн-членів ЄС.

Нові прогнози Світового банку показують, що цьогоріч економіка України скоротиться на 35 відсотків, а за найгірших прогнозів на початку наступного року інфляція може сягнути 40 відсотків — це близько до «гіперінфляції». Незважаючи на те, що ситуація на полі бою змінилася на користь України, національний експорт різко впав, податкові надходження впали, мільйони людей стали біженцями за кодоном, а російські атаки руйнують критично важливу інфраструктуру, включно з електромережею.

Тієї міжнародної допомоги, яку дають зараз, виявилося недостатньо, щоб заповнити ці прогалини. Зеленський заявив, що лише для бюджету на наступний рік Україні потрібно екстреної економічної допомоги від Заходу на суму 38 мільярдів доларів. Ця цифра не включає додаткових 350 мільярдів доларів, які, за оцінками Світового банку, знадобляться для довгострокової реконструкції України після закінчення війни. Сполучені Штати виділили 8,5 мільярдів доларів на економічну допомогу та виділять ще 4,5 мільярди доларів до кінця року, тоді як офіційні особи США кажуть, що Європейський Союз пообіцяв виділити 11 мільярдів євро, але видав лише близько 3 мільярдів у вигляді позик.

Ми закликаємо наших партнерів і союзників приєднатися до нас, швидко виплативши свої зобов’язання перед Україною та активізувавши зусилля — як для того, щоб допомогти Україні продовжувати надавати основні державні послуги, так і для того, щоб допомогти Україні розпочати будівництво та відновлення

міністр фінансів США Джанет Єллен

Вона знову наголосила на необхідності швидкої виплати прямих грошових платежів, а не позик, які потрібно повертати, щоб допомогти економіці країни. Її слова були посланням ЄС, який майже всю допомогу надав у вигляді позик.

 

Донорам потрібно продовжувати активізуватися. Масштаб, передбачуваність і грантовий компонент виплат повинні покращитися

міністр фінансів США Джанет Єллен

І українські, і американські офіційні особи намагаються не створювати собі ворогів серед європейських союзників різким публічним звинуваченням, але все одно висловлюють своє невдоволення тим, що справа рухається надто повільно.

У своїй заяві речниця Європейської комісії Нуйтс Верле рішуче відкинула ідею про те, що ЄС була повільна або несправедлива у наданні допомоги. Загальний обсяг зобов’язань Європи — включаючи не лише ЄС, а й його країни-члени та фінансові установи, такі як Європейський інвестиційний банк — становить приблизно 19 мільярдів євро, сказала Верле.

Європейська комісія також зобов’язується виділити Україні 10,2 мільярдів євро екстреної економічної підтримки до кінця року, не враховуючи військової допомоги. У ЄС наголошують, що хоча переважна більшість допомоги надається у формі позик, а не грантів, ці позики надаються на дуже вигідних умовах для України.

Частково проблема полягає в тому, що такі рішення ЄС мають бути підтримані одноголосно, тоді як Сполучені Штати можуть схвалити допомогу без консультацій з іншими країнами.

ЄС приймає мільйони біженців з України та опікується ними на території ЄС. Все це потрібно враховувати під час обговорення загального обсягу підтримки та допомоги. Крім того, ЄС взяли довгострокові зобов’язання щодо повоєнної відбудови України. Для нас це не змагання, і не змагання краси. Допомога Україні є нашим життєво важливим інтересом, і ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб допомогти перемогти агресора та відбудувати Україну

анонімний європейський чиновник

Зараз Європейський Союз бореться з власним рядом викликів на тлі погіршення світової економіки. Цієї зими Європа зіткнулася із серйозним економічним спадом і ймовірною рецесією, оскільки росія перекриває джерела енергії на континенті у відповідь на санкції, запроваджені через війну. Інфляція в Європі не вщухає, а ціни на енергоносії там злетіли вище, ніж у Сполучених Штатах.

Але економічна ситуація в Україні гірша, і останніми тижнями почастішали попередження, незважаючи на перемоги нації на полі битви над росією. Зараз же податкові надходження в Україні зараз майже повністю спрямовуються на військові операції, що змушує уряд країни друкувати нові гроші, а це сприяє інфляції та зниженню вартості її валюти. Зеленський, виступаючи на засіданні Світового банку, зазначив, що доходи українців з поправкою на інфляцію впали більш ніж на третину.

Економіст Гарвардського університету та колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Кеннет Рогофф сказав, що він стурбований тим, що інфляція в Україні може продовжувати стрімко зростати протягом шести місяців або року, якщо додаткова допомога не з’явиться найближчим часом. З великим дефіцитом бюджету Україна була змушена друкувати гроші, щоб покрити свої зобов’язання щодо видатків, знижуючи вартість валюти та підвищуючи витрати на імпорт та інші товари.

Українці перебувають у відчайдушній, відчайдушній ситуації, яку ви навіть уявити не можете... У певному сенсі, поки вони виграють війну, їх економіка програє. Європейці повинні платити набагато більше. Мені байдуже, чи вони в рецесії. Україна перебуває у війні, де захищає кордон Європи

економіст Гарвардського університету та колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Кеннет Рогофф

За словами старшого наукового співробітника Німецького фонду Маршалла Сполучених Штатів та Інституту Петерсона Джейкоба Кіркегора, коментарі Єллен цього тижня відображають те, як тепер стає помітним розчарування офіційних осіб США щодо європейської економічної допомоги Україні. Сполучені Штати зобов’язалися виділяти 1,5 мільярда доларів на місяць для забезпечення функціонування уряду України наступного року. Останніми тижнями Європейська комісія дала подібну обіцянку, але зіткнулася зі скептицизмом міжнародних експертів щодо її здатності виконати цю обіцянку, враховуючи її неспроможність досягти своїх цілей досі.

Нагадаємо, США оголосили про передачу Україні нового пакету військової допомоги на суму 725 млн доларів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності