Список фільмів жахів для перегляду у пʼятницю 13-го

Список фільмів жахів для перегляду в пʼятницю 13-го

П’ятниця 13-го — день, який асоціюється з невдачею і нещастям у багатьох культурах. Хоча для одних людей це просто ще один день у календарі, для інших п’ятниця 13-го є символом страху та тривоги. Загадковість цього дня походить з поєднання чисел, релігійних переконань, міфологічних традицій та популярної культури.

Чому саме п’ятниця?

П’ятниця історично вважалася нещасливим днем у багатьох культурах. Це може походити з християнської традиції, де вважається, що Ісус був розп’ятий саме в п’ятницю, що надало цьому дню певної негативної символіки. У середньовічній Європі п’ятниця також була днем, коли часто проводили страту злочинців, що додавало до цього дня асоціацію з нещастям і смертю.

Чому 13?

Число 13 вже давно вважається нещасливим у багатьох культурах. В античних віруваннях, наприклад, число 12 вважалося символом досконалості та завершеності (12 місяців у році, 12 знаків зодіаку, 12 апостолів). Число 13, яке йде за досконалим 12, сприймалося як щось "неправильне", що порушує гармонію.

Поєднання "п’ятниці" і "13"

Поєднання цих двох елементів — п’ятниці як нещасливого дня та числа 13 як символу невдачі — створило сильну культурну традицію. У західному світі ця дата стала особливо популярною завдяки літературі та кінематографу, зокрема фільму жахів "П’ятниця 13-е", який укріпив образ цього дня як містичного та небезпечного.

Страх перед п’ятницею 13-го: трискайдекафобія

Цей страх настільки глибоко вкорінився в деяких людей, що він отримав назву — трискайдекафобія (страх перед числом 13). Існує навіть спеціальний термін для страху перед п’ятницею 13-го — параскаведекатріафобія. Це явище настільки впливає на сучасне суспільство, що багато готелів пропускають 13-й поверх або 13-у кімнату, а авіакомпанії уникають надання 13-го ряду в літаках.

Список фільмів

LVIV.MEDIA пропонує 13 фільмів жахів, які допоможуть вам відчути страх та змусить працювати нервову систему.

1. “Пʼятниця 13-го”

Культурний символ кожної пʼятниці 13-го, американський фільм жахів 1980 року від режисера Шона Каннінгема. Історія починається з того, що через недогляд виховника літнього табору тоне хлопчик, на ім'я Джейсон. Самі виховники пізніше були знайдені мертвими. Вбивцю не знайшли, а табір закрили. Двадцять років потому власник табору біля Кристального озера наймає сімох підлітків, щоб вони навели лад до заїзду відпочивальників. Попри численні попередження про те, що це місце має погану славу, вони погоджуються. Але їх починають вбивати один за одним. У живих залишається лише дівчина Еліс.

2. “Гелловін”

Американський фільм жахів режисера Джона Карпентера, що вийшов у 1978 року. Вважається класичним фільмом жахів, занесений до американського Національного реєстру фільмів. За сюжетом Майкл Маєрс, бувши дитиною, скоїв вбивство власної сестри в Гелловін — День Всіх Святих. Через 15 років маніяк-вбивця знову взявся за старе і тероризує невелике містечко. Він втік з притулку для психічно хворих, щоб знову завдавати своїх смертельних ударів у Гелловін.

3. “Дитячі ігри”

Американський фільм жахів 1988 року. Детектив Майк Норріс переслідує серійного вбивцю-втікача Чарльза Лі Рея вулицями Чикаго. Лі Рей ховається в магазині іграшок, де Норріс його застрелює. Помираючи, Рей обіцяє помститися і промовляє закляття, щоб перенести свою душу в одну з ляльок. Згодом ляльку з душею вбивці на день народження дарують хлопцю Енді. Лялька може говорити й називає себе “Чакі”.

4. “Екзорцист Ватикану”

Габріель Аморт, якого зіграв Рассел Кроу, став католицьким священником у 29 років. У 41 рік отримав доленосне призначення. Він став головним екзорцистом Ватикану. З поміж сеансів вигнання нечистої сили, які стали для нього рутиною, особливо запам’ятався один випадок. Тоді отцю Габріелю довелося зазирнути в очі самому дияволу. Фільм базується на книгах спогадів отця Габріеля Аморта. На момент своєї смерті у 2016 році він запевняв, що провів понад 160 тис. сеансів екзорцизму, при чому над деякими людьми сеанс доводилося проводити багато разів.

5. “Шість демонів Емілі Роуз”

Фільм жахів режисера Скотта Дерріксона, який вийшов у 2005 році. Заснований на реальних подіях. Він розповідає про судовий процес над отцем Річардом Муром, священиком, звинуваченим у вбивстві з необережності після проведення обряду екзорцизму над Емілі Роуз — молодою жінкою, яка померла під час ритуалу…

6. “Омен”

У сім'ї дипломата Роберта Торна трапляється нещастя — помирає його новонароджений син. Католицький священник отець Спілетто вмовляє нещасного батька взяти до себе немовля, чия мати щойно померла під час пологів, і ростити його як свого власного. Потай від дружини, яка поки не знає про смерть сина, Торн йде на обман і підміняє загиблу дитину живим немовлям. Роки йдуть, хлопчик, якого назвали Демієном, росте дивним та замкнутим. Кар'єра Торна йде в гору, і він не помічає тих незвичайних речей, на які намагається привернути його увагу дружина. Але раптом у життя Роберта вривається священник, який намагається попередити чоловіка про те, що його син — Антихрист, який несе кінець світу.

7. “Біло-блакитне око”

Ха сюжетом події відбуваються у 1830 році. В академії Вест-Пойнт виявлено тіло кадета Лероя Фрая, яке розгойдується на мотузці біля плацу. Самогубства кадетів — не рідкість у військовій академії, відомій своїм суворим режимом, але ситуація раптово виходить з-під контролю, коли наступного ранку тіло Фрая виявляють із вирізаним серцем. Керівництво Вест-Пойнта, бажаючи якнайшвидше розібратися в тому, що сталося і закрити справу, звертається за допомогою до колишнього констебля Нью-Йорка Лендора. Він живе в ізольованому лісі й страждає від сильної депресії через втрату рідної доньки, однак погоджується очолити розслідування жахливої смерті юного кадета.

8. “Пила: Ігри на виживання”

Перший горрор-трилер одного з найуспішніших кіноциклів першої половини ХХІ століття. Лиходій тут не вбиває людей своїми руками. Він влаштовує смертельно небезпечні випробування для інших мерзотників. Основними піддослідними стають безжальний до пацієнтів доктор і фотограф, який погодився вдертися в особисте життя лікаря і потайки зняти його з коханкою. Лиходій на прізвисько Конструктор, колишній працівник юстиції Джон Крамер, перевіряє людей на здатність до пожертви заради порятунку.

9. “Дракула”

У 1992 році класик авторського кінематографа Френсіс Форд Коппола екранізував знаменитий роман Брема Стокера “Дракула”, який до нього пробували адаптувати 42 рази. Цього разу Дракула запрошує до свого замку лондонського клерка, а сам вирушає до столиці Британії завойовувати його наречену, схожу на померлу кохану графа. Головні ролі виконали Гері Олдман, Вайнона Райдер, Кіану Рівз, Ентоні Хопкінс. Фільм зібрав у прокаті 216 мільйонів доларів і досі вважається однією з кращих екранізацій творів Стокера.

10. “Відьма з Блер: Курсова з того світу”

Малобюджетний фільм жахів 1999 року, знятий представниками незалежного американського кіно. Історія оповідає про трьох студентів кінофакультету коледжу, які відправились в штат Меріленд, знімаючи свій курсовий проєкт про місцеву легенду — відьму з Блер. З інтерв'ю з жителями Беркітсвела вони дізнаються основні деталі легенди про відьму з Блер. Після цього герої вирушають до лісу, де за словами місцевих жителів можна знайти одне з місць, де були знайдені жертви відьми, — Гробова скеля.

11. “Ми”

Доволі оригінальний соціальний горрор про зустріч звичайної сім'ї зі своїми власними злими копіями. За сюжетом, добропорядна американська родина приїжджає на каліфорнійський курорт Санта-Круз. Погода чудова, чоловік у доброму гуморі, діти слухаються, а якщо вдома набридне, можна з'їздити на пляж випити по коктейлю в компанії злегка нав'язливих друзів. Але Аделаїді на відпочинку не подобається: в дитинстві вона зайшла в дзеркальну кімнату в місцевому парку розваг і зустріла там свого двійника. Після цього дівчинка втратила дар мови — лікарям довелося знову вчити її говорити. Аделаїда і сьогодні, через 30 з гаком років, всюди бачить тривожні знаки, а незабаром на галявині перед будинком з'являються двійники родини в червоних комбінезонах і з ножицями. Що потрібно гостям, спочатку не зовсім зрозуміло — але ножиці натякають: нічого доброго.

12. “Чужий”

Культовий науково-фантастичний фільм жахів режисера сера Рідлі Скотта. Назва фільму відсилає до його антагоніста — Чужого, надзвичайно небезпечної іншопланетної істоти, з довжелезної голови якої висуваються одна з одної дві щелепи. Цей монстр тероризує екіпаж космічного корабля Ностромо.

13. “Зловісні мерці”

Американський фільм жахів режисера і сценариста Сема Реймі. За сюжетом п'ятеро молодих людей — Еш, Лінда, Шеріл, Скотті та Шеллі, приїжджають відпочити в старій лісовій хатині, яку вони орендували за зовсім малу ціну. Вони дізнаються, що раніше хатина належала вченому-археологу. Під час святкування раптом сам собою відчиняється підвал. Скотті та Еш спускаються туди та виявляють дивну книгу, кинджал та магнітофон із записом, зробленим колишнім господарем будинку. Ввімкнувши магнітофон, вони чують розповідь археолога про знахідку ним стародавньої шумерської книги “Натурум Демонто”, написаної людською кров'ю та обтягненої людською шкірою. На записі археолог зачитує закляття з книги, що має силу прикликати демонів.

Сучасна культура підсилює страх перед пʼятницею 13-го через фільми, книги й навіть відеоігри, де п’ятниця 13-го зображується як день жахів. Ця дата часто стає приводом для появи міфів, чуток і страшних історій, які лише зміцнюють забобони. Хоча для багатьох людей це просто збіг у календарі, символіка і страх перед п’ятницею 13-го міцно закріпилися у суспільстві завдяки поєднанню стародавніх вірувань і сучасних популярних традицій.

Культура

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності