У паризькому Луврі буде україномовний аудіогід

У паризькому Луврі буде україномовний аудіогід

Російськомовних аудіогідів у Луврі немає

У Луврі запустять україномовний аудіогід.

Про це йдеться на сайті Міністерства культури та інформаційної політики. 

13 грудня очільник Мінкульту Олександр Ткаченко разом з першою леді Оленою Зеленською зустрілись із президенткою Лувру Лоранс де Кар. Вони підписали меморандум про співпрацю між Лувром, МКІП та Посольством України у Франції. Зокрема, про запуск аудіогіда українською мовою в музеї.

«Не варто пояснювати значення для нас підтримки та створення сталих зв’язків з таким титаном музейного світу, як Лувр. До речі, наразі у Луврі немає аудіогідів російською мовою. Проте — буде українська. Мова мистецтва та культури — універсальна. Мова українська — має бути серед загальнодоступних мов цивілізованого світу», — зазначив Олександр Ткаченко. 

«Лувр — це найбільший музей у світі, який щороку приймає понад 8 мільйонів відвідувачів. Усі без перебільшення славетні імена художників, скульпторів, історичні артефакти, про які ми читали в школі, — усі є тут. Лувр — це велич і натхнення, які не порівняєш ні з чим іншим. Це, врешті-решт, усмішка Мони Лізи. Під час війни цей проєкт — більше не про зручну туристичну опцію. Це ознака того, що Україна й цивілізований світ мають спільну мову. Мову мистецтва й культури», — додала Олена Зеленська.

Меморандум включає також пункт про розширення співпраці та багаторівневих партнерських проєктів з музеями України. Йдеться про програми наукового аналізу, організацію тимчасової виставки в Луврі та публікацію наукового дослідження, присвяченого українському мистецтву.

Нагадаємо, музейники врятували від росіян 300-річне Євангеліє Івана Мазепи.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності