• Головна
  • Культура
  • Все заради клімату: екоактивістки залили супом картину Ван Гога, яка коштує 85 мільйонів доларів

Все заради клімату: екоактивістки залили супом картину Ван Гога, яка коштує 85 мільйонів доларів

Все заради клімату: екоактивістки залили супом картину Ван Гога, яка коштує 85 мільйонів доларів

20-річна Анна Голланд і 21-річна Фібі Пламмер у п’ятницю, 14 жовтня, вчинили акт вандалізму в Національній галереї в Лондоні.

Кліматичні активсітки вилили банку томатного супу Heinz на культову картину нідерландського художника Вінсента ван Гога «Соняшники», а потім «приклеїлися» до стіни під твором мистецтва 1889 року, оціненим у 85 мільйонів доларів.

Про це пише New York Post.

Працівники галереї повідомили, що сама картина не постраждала, адже була під захисним склом. Натоміть дещо пошкоджена рама картини.

«Офіцери-спеціалісти відклеїли їх [дівчат], і вони були взяті під варту до центральної лондонської поліцейської дільниці», — повідомила представниця Скотланд-Ярду, сказавши, що дівчат заарештували за кримінальну шкоду та посягання на майно з обтяжливими обставинами.

Анна Голланд і Фібі Пламмер є членами Just Stop Oil — кліматичної організації, яка згідно інформації на її веб-сайті «працює, щоб переконатися, що уряд зобов’язується скасувати всі нові ліцензії та дозволи на пошук, розробку та видобуток викопного палива у Великій Британії».

Після арешту Пламмер заявила місцевим ЗМІ: «Чи мистецтво коштує більше за життя? Більше ніж їжа? Більше ніж справедливість?». Вона сказала, що суп було обрано для цієї акції, тому що британці навіть не зможуть розігріти їжу цієї зими, адже країна переживає кризу.

«Криза вартості життя спричинена викопним паливом. Повсякденне життя стало недоступним для мільйонів холодних і голодних сімей — вони не можуть дозволити собі навіть розігріти банку супу. Тим часом врожаї падають, а люди гинуть під час сильних мусонів, масштабних лісових пожеж і нескінченних посух, спричинених погіршенням клімату», — сказала Пламмер.

Її колега Голланд підтримала це занепокоєння, заявивши: «Сім’ї Великобританії будуть змушені вибирати між опаленням або їжею цієї зими, оскільки компанії, що займаються викопним паливом, отримують рекордні прибутки».

«Але вартість нафти і газу не обмежується нашими рахунками. Сомалі зараз стикається з апокаліптичним голодом, спричиненим посухою та кліматичною кризою. Мільйони змушені переселятися, а десяткам тисяч загрожує голод. Це майбутнє, яке ми обираємо для себе, якщо будемо наполягати на новій нафті та газі», — заявила Голланд.

Тим часом в Just Stop Oil вже заявили, що вони беруть участь в «акті опору» проти злочинного уряду і «не зупиняться», доки не будуть зупинені нові нафтогазові проекти.

Нагадаємо, У комунальному закладі Львівської обласної ради «Будинок воїна» відкрилася виставка унікальних портретів. Художниця Наталя Бугайова-Гуменюк створює портрети не на малярському полотні, а використовуючи унікальну техніку «ганчбинт» — малює на бинтах.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності