• Головна
  • Бізнес
  • Україна повністю заборонила експорт товарів до рф: чи позначиться це на нашій економіці

Україна повністю заборонила експорт товарів до рф: чи позначиться це на нашій економіці

Україна повністю заборонила експорт товарів до рф: чи позначиться це на нашій економіці

Тепер українські компанії зможуть сконцентрувати свою активність на інших ринках

У вівторок, 27 вересня, Кабінет Міністрів ухвалив постанову про заборону експорту товарів з України до росії. Вона буде діяти до припинення або скасування військового стану та припинення застосування рф недружніх дій проти України.

Про це повідомили в Міністерстві економіки України.

За попередніми прогнозами, це рішення не матиме негативних економічних наслідків. Зокрема, за даними статистики, за період із березня до червня 2022 року експорт українських товарів на територію рф становив лише 4,2 млн доларів. Переважно це була продукція з чорних металів на суму 4,189 млн доларів і хімічна продукція на 57,2 тис. доларів. Для порівняння: тільки в січні 2022 року українські підприємства експортували до рф товарів на 250 млн доларів.

"Ми продовжуємо санкційний тиск проти РФ. Ця постанова — ще один із багатьох інструментів економічного впливу. Розуміємо, що санкції — це засіб не лише реагування на військову загрозу, а й упередження агресії в майбутньому. Хочу констатувати, що з початку війни експорт товарів до рф де-факто було зупинено. Тепер це закріплено і на правовому рівні", — заявила перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки Юлія Свириденко.

Зазначається, що ембарго на експорт допоможе українським компаніям, які мали контрактні зобов’язання перед суб’єктами рф, встановити юридичну чіткість у питанні невиконання контрактів. Тож тепер вони зможуть сконцентрувати свою активність на інших ринках.

Нагадаємо, в Україні повністю заборонили експорт вугілля українського видобутку.

Додамо, за 8 місяців цього року Україна отримала доступ на іноземні ринки для 10 груп українських товарів у 6 країн світу.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності