• Головна
  • Бізнес
  • Карантинний бізнес: як працює равликова ферма у період пандемії

Карантинний бізнес: як працює равликова ферма у період пандемії

Карантинний бізнес: як працює равликова ферма у період пандемії

30-31 жовтня — останні дні у сезоні, щоб відвідати равликову ферму

30 жовтня Львівщина переходить у "червону" карантинну зону. Lviv.Media вирішило дізнатися як виживає місцевий бізнес у жорстких обмеженнях. Сьогодні розповідаємо про равликову ферму, що розташована у Солонці та є популярною серед туристів та школярів.

"Західний равлик" — місце, де з 2017 року займаються розведенням їстівних равликів. До пандемії сюди приїжджало безліч туристів та школярів. За весь період пандемії ферма понесла 70% збитків. Зокрема зірвався експорт на 36 тонн молюсків до Євросоюзу.

Окрім екскурсій на фермі туристи мають змогу відвідати делікатеси із равликів. Раніше до карантинних обмежень відвідувачів приймали з понеділка по п'ятницю.

"До пандемії ферма була дуже популярна. Щодня приймали мінімум 3 шкільні екскурсії разом із батьками. Це приблизно 100-150 відвідувачів щодня. На час пандемії, якщо немає карантинних обмежень, ми працюємо. Якщо обмеження є, у будні ми не працюємо. Відчинитися — означає понести витрати", — пояснює Ірина Юськевич, співвласниця фермерського господарства "Західний равлик".

Зазвичай сезон екскурсій на фермі закривають у кінці листопада, однак через карантинні обмеження ця субота та неділя — останні дні у сезоні. Наступного разу приїхати сюди можна буде лише навесні.

"Турист, який приходить сюди, не тільки платить за вхід, а й харчується на фермі та купує продукцію. Із закриттям ферми отримати дохід буде важче і це б'є по кишені. Хоч "Західний равлик" і реалізує продукцію, проте без екскурсій дохід буде меншим", — розповідає Ірина Юськевич.

Минулого року ферма,все ж, мала можливість приймати відвідувачів на відкритій території. Проте, вже цього року через карантинні обмеження ферма не могла проводити шкільні екскурсії.

"Зараз до нас дзвонять, пишуть, але у багатьох відвідувачів немає сертифікату про вакцинацію, або вони щепилися лише однією дозою. Відкривати ферму для десятьох людей у день нерентабельно", — каже співвласниця ферми.

Наразі на господарстві працює мало працівників, адже багато хто відмовився щепитися від коронавірусу. Хазяйка ферми розповідає, що вони з чоловіком намагались заохотити штат працівників щепитися, але отримали відмову.

"Мені не треба, я за кордон не їду", — відповідають працівники ферми.

Ірина Юськевич підтримує карантинні обмеження, однак не розуміє, чому Львівська область постійно опиняється у червоній зоні.

"Я підтримую обмеження, але не розумію чому ми допускаємо постійно червону зону. Великі збіговиська людей, як от коли був матч на Арені "Львів", викликають нову хвилю пандемії, де підприємець залишається покинутим. І не всі мають змогу реанімуватися після цього", — розповідає підприємиця.

Проте, каже Ірина, пандемія все ж допомогла підійти до розвитку бізнесу з іншого боку. Кількість равликів скоротили, але на їхньому місці опинилися кролі, каченята, індики та кури китайської породи із червоним м'ясом. Тож до "Західного равлика" почали їздити не тільки любителі делікатесів, а й ті, кому подобається фермерське м'ясо.

Додамо, "Західний равлик" працює з 2017 року. Вирощувати равликів підприємці Ірина та Іван Юськевичі вирішили після поїздки закордон, де вперше спробували такий делікатес.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності