• Головна
  • Бізнес
  • Інвестиційний внесок: мер хоче грошей від забудовників, ті вимагають прозорості

Інвестиційний внесок: мер хоче грошей від забудовників, ті вимагають прозорості

Інвестиційний внесок: мер хоче грошей від забудовників, ті вимагають прозорості

Кошти з інвестиційних внесків йдуть на розвиток міста

Львівські забудовники незабаром знову почнуть «платити» місту інвестиційні внески. Принаймні про таку ініціативу заговорив міський голова Львова Андрій Садовий.

До 2021 року у Львові з кожного збудованого будинку будкомпанії сплачували кошти в бюджет міста. Ці гроші називались інвестиційним внеском від забудовників. Його розмір залежав від величини будівництва. Чим більший будинок або житловий комплекс, тим більше грошей забудовник мав заплатити місту.

Сплата внеску регулювалась Ухвалою Львівської міськради. З житлових будинків забудовники сплачували 4% від вартості будівництва, а від нежитлових будівель – 10%.

Кошти йшли в бюджет міста, а далі мали використовуватись на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Лише за минулий рік будівельні компанії Львова сплатити 156 млн гривень інвестиційного внеску.

З початку 2021 року цей внесок скасували на законодавчому рівні. Однак мер Львова Андрій Садовий планує його відновити.

«На наступному конгресі я буду ініціювати відновлення відповідальності забудовників щодо сплати внесків. Місто цих коштів не отримує, і це сумно. Держава вносила зміни в законодавство, аби були дешевшими ціни на квартири, але так не є», - сказав Андрій Садовий.

Отримані від будівельних компаній кошти, місто планує вкласти в модернізацію очисних споруд. На неї потрібно "назбирати" 200 млн євро.

Натомість керівник Асоціації західноукраїнських забудовників Юрій Мартинюк вважає, що інвестиційний внесок у Львові є надто корупційним.

«Податок скасували, бо він був одним з найбільш корумпованих. Із забудовників збирали кошти у вигляді податку, але їх витрачали не на розвиток чи створення нової соціальної, медичної, спортивної інфраструктури, а на інші потреби», - розповів Юрій Мартинюк.

Забудовники незадоволені тим, що міськрада не пояснювала, куди витрачали кошти. Будкомпанії готові долучитись до розвитку міста та платити інвестиційний внесок. Однак вважають, що міська рада повинна напрацювати механізм прозорого використання коштів.

«За останні роки у Львові не створили нового об'єкту освітньої інфраструктури, жодної нової школи, садочків. Натомість нам розказують, що у всьому винні забудовники, бо вони будують нове житло, але не будують садочків. Так влада повинна це робити. Тільки за 2019 рік, якщо мені не зраджує пам'ять, будівельники сплатили у вигляді податку інфраструктурного близько 230 мільйонів гривень. Куди поділися ці кошти - складно сказати», - пояснив Юрій Мартинюк.. 

Додамо, лише від початку цього року  будівельні компанії збудували у Львові 32 житлові комплекси.

У 2021 році забудовники планують завершити 143 секцій будинків. Таким чином в експлуатацію планують здати близько 13,2 тисячі квартир.

Бізнес

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності