Титани розкоші

Індустрія предметів розкоші коштує більше, ніж технологічні гіганти

У 2024 році глобальний ринок предметів розкоші досягне 1,5 трлн євро, що стане новим рекордом для сектору.

На вершині пагорба Монмартр перші промені сонця торкаються купола базиліки Святого Серця — Sacré-Cœur, поодинокі перехожі на Мосту Мистецтв поспішають у своїх справах, а простір навколо поринає у вир гамірного міста, яке прокидається. Франсіс Куркджан, головний парфумер дому Dior, творець культових «Baccarat Rouge» та «Le Male», крокує ранковим Парижем у пошуках натхнення.  

Місто вічного кохання є величним театром романтики, естетики, елегантності та стилю. І він як актор приміряє на себе всі його ролі: квіткові, зелені, деревні та ванільні. Потім цей мікс думок, емоцій та ідей потрапляє в брендові магазини, і ми при першому вдиху кажемо «Вау, це просто неймовірно!».

Французька імперія одягу та ароматів настільки масштабна, що за вартістю в рази перевершує відомі нам нафтові компанії та фармацевтичні концерни.Ви здивовані? Тоді вітаю вас у світі ольфакторних шедеврів та їх виняткового бізнесового втілення. 

Hermes International

Ринкова капіталізація — 249,18 мільярда доларів.

Досі незрозуміло, чому в провідних бізнес-школах світу не викладають менеджери Hermés. Можливо, вони б змогли доступно пояснити шалену популярність сумочок Birkin і Kelly, вартість яких починається від 8 000 євро.

Hermés є компанію-парадоксом. Вона не прагне задовольнити попит: ви не можете просто зайти в магазин і купити одну з її культових сумок. Чекати пів року – це щастя, яке доступне не усім.

Однією з причин є виключно ручне виробництво у невеликих французьких майстернях.  Методи не змінюються вже сотню років: сумки зшивають за допомогою спеціальних сідельних швів, які забезпечують високу міцність. Перед тим, як взятися за роботу зі шкірою, кожен фахівець має пройти дворічне навчання, тому в Hermés працює не більше 200 майстрів. Так, це уповільнює процес виробництва, але в компанії і не прагнуть прискорюватися. В пріоритеті — зберегти високі стандарти і унікальність продуктів.

До речі, два роки тому сумка Hermès побила рекорд на аукціоні, ставши найдорожчою будь-коли проданою сумочкою. За інкрустовану діамантами Himalaya Kelly віддали понад 500 000 доларів. На аукціоні сумок Christie's минулого місяця 60% лотів було продано вище заявлених оцінок, причому аукціонний дім відзначив продуктивність Hermès, що свідчить про прихильність бренду до клієнтів.

В компанії ще є шовкові шарфи, гаманці, ремені. Шарфи виключно цього бренду носила, наприклад, британська королева Єлизавета ІІ, що навіть зафіксовано на поштовій марці Великої Британії.

Іншим парадоксом є свідоме уникання рекламних кампаній за участю знаменитостей. Хоча голлівудські celebrity скупили сумочок на мільйони доларів і радо позують з ними на Венеційському бієнале.

Якщо амбасадором Dior Sauvage є брутальний і неперевершений Джонні Депп, то Hermès залучають до промоції маловідомих навіть у вузьких колах осіб.

Унікальність Hermes полягає ще і в тому, що з 1837 року підприємство залишається в руках шести поколінь однієї родини. Без їх участі не приймається жодне ключове рішення в галузі стратегії або брендингу. У 2010 році LVMH зробив невдалу спробу поглинання, почавши скуповувати акції. У відповідь члени сім’ї Ермес створили холдинг і передали до нього понад 50 відсотків акцій, щоб гарантувати незалежність компанії в майбутньому.

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SE

Ринкова капіталізація — 438,39 мільярда доларів.

15,2 мільярда доларів чистого прибутку за 2023 рік.

Стів Джобс якось сказав що невпевнений, чи купуватимуть iPhone через 50 років, але впевнений, що шампанське Moet питимуть точно.

Бернар Арно – найбагатша людина у світі. Саме так, не Ілон Маск і не Білл Гейтс. Forbes оцінює його капітал у 238 мільярдів доларів, а Bloomberg – 210 мільярдів.

Він перетворив LVMH на гіганта розкоші з 75 брендів: модний дім Dior, елітний алкоголь Hennessy, ювелірна компанія Tiffany & Co. та шампанське Moet & Chandon.

Politico подейкує, що він особисто лобіював призначення нового прем'єр-міністра Франції Габріеля Атталя. Бернар публічно підтримує Еммануеля Макрона, а його родина близька до першої леді Бріджіт Макрон.

Арно має кличку «вовк в кашеміровій шкурі» за агресивну манеру поглинання конкурентів.

Створена 1987 року група LVMH  - єдина, представлена ​​в усіх п’яти основних секторах ринку розкоші: вина та спиртних напоїв, моди, парфумів та косметики, годинників та ювелірних виробів та вибіркової роздрібної торгівлі. Зараз у LVMH працює понад 213 000 людей по всьому світу, а обсяг продажів у 2023 році склав 86,2 мільярда євро.

Діяльність LVMH не обходиться без скандалів. З самого початку перебування Арно на посаді його стиль управління часто призводив до судових позовів. З недавнього – відмова від придбання Tiffany & Co. під час розпалу COVID-19  та кримінальне розслідування в 2021 році, пов’язане з працевлаштуванням в LVMH колишнього керівника французької розвідки, якого звинуватили в шпигунстві на користь компанії.

L'Oréal

Ринкова капіталізація — 270,63 мільярда доларів.

Найбагатша жінка планети 69-річна Франсуаза Бетанкур. Онука засновника LʼOreal стала першою жінкою, чиї статки впевнено подолали позначку в 100 мільярдів доларів.

L'Oréal Group — найбільший у світі виробник, що спеціалізується на косметиці. L'Oréal виробляє велику кількість популярних марок косметики, парфумів та засобів для догляду за шкірою. Загальна кількість персоналу – понад 88 000 осіб, які працюють на 40 заводах.

Компанія виготовляє продукти для фарбування волосся й догляду за ним, догляду за шкірою та захисту від сонця, макіяжу, парфумів. L'Oréal працює в дерматологічній та фармацевтичній галузях і є одним із провідних власників патентів в галузі нанотехнології в США.

L'Oréal обрала стратегію універсальності. Це означає глобалізацію, яка поважає різноманіття. А це означає запропонувати красу, створену відповідно до індивідуальних потреб, і виправдати очікування споживачів в усіх куточках світу

Все пізнається в порівнянні

Просто цифри капіталізації нічого не говорять, якщо не порівнювати з іншими компаніями. ОК, давайте подивимось.

Ринкова капіталізація британсько-нідерландського нафтогазового гіганта Royal Dutch Shell становить 206,72 мільярда доларів. Британського British Petroleum — 103,37 мільярда доларів.

Вартість найпотужнішого у світі виробника мікропроцесорів Taiwan Semiconductor Manufacturing Company — 690.36 мільярдів доларів. Нідерландського виробника літографічних верстатів для мікропроцесорів ASML — 374,70 мільярда доларів.

Сусіди? Найбільший польський нафтогазовий концерн PGNiG — 6,74 мільярда доларів. Угорський авіаперевізник Wizz Air — 2,8 мільярда доларів.

Високоінтелектуальне і надзвичайно відповідальне виробництво авіадвигунів Rolls-Royce Holdings оцінюють в 32,72 мільярда доларів.

Вартість не менш інтелектуального німецького фармацевтичного концерну Bayer — 30,16 мільярда доларів. Британського фармгіганта GlaxoSmithKline — 85,03 мільярда доларів.

Жодна українська компанія не дотягує навіть до 1 мільярда доларів.

На перший погляд здається, що креми, помади та парфуми не можуть вартувати більше відомих виробництв з гучними іменами.

Але можуть.

Вперше в історії двоє французів одномоментно очолили рейтинг найбагатших людей планети. І не з топовими ІТ-проектами. А з аналоговими і трохи вінтажними бізнесами.

Індустрія предметів розкоші доводить свою затребуваність і здатність розвиватися, а також є більш стійкою у порівнянні з технологічною індустрією.

Автор – Юрій Мариняк IQ-аналітика

Підготовано спеціально для LVIV.MEDIA

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності