На Франківщині від нового штаму коронавірусу FLiRT померла жінка

Жінку госпіталізували до однієї з лікарень Івано-Франківська з високою температурою у важкому стані. Це перша смерть від коронавірусу FLiRT

На Франківщині від нового штаму COVID-19 FLiRT померла 80-річна жінка. Її інфікування підтвердили у лабораторії. Про це 7 серпня розповів генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Руслан Савчук у коментарі Суспільному.

"Лабораторно ми підтвердили, що в її організмі був субваріант FLiRT класичного штаму Omicron. Жінка мала також супутні захворювання — цукровий діабет, ішемічну хворобу серця. Основним діагнозом була коронавірусна хвороба, оскільки вона мала всі симптоми й це було клінічно й лабораторно підтверджено", — зазначив Руслан Савчук.

Пенсіонерку госпіталізували до однієї з лікарень Івано-Франківська з високою температурою у важкому стані. Її пролікували й стан стабілізувався.

"Жінку перевели у терапевтичне відділення і після того через декілька днів вона померла. Тобто з часу госпіталізації до моменту, коли їй стало гірше і пацієнтка померла, минуло 20 днів. Медики надавали всю можливу допомогу, але COVID-19 забрав її життя", — розповів Руслан Савчук.

Нагадаємо, у липні в Україні зареєстрували три випадки нового субваріанту коронавірусу “Omicron” — “FLiRT”. Три випадки субваріанту коронавірусу “FLiRT” виявили минулого тижня: два у Києві та один в Івано-Франківській області.

Штам “FLiRT” походить від варіанту Omicron. Через специфічні мутації в білку-шипі вірус краще зв’язується з клітинами та уникає імунної відповіді. Тобто “FLiRT” швидше вражає людей з ослабленим імунітетом, а захворіти можуть навіть раніше вакциновані.