• Головна
  • Здоров’я
  • Вперше в Україні 2-місячній дитині провели трансплантацію кісткового мозку

Вперше в Україні 2-місячній дитині провели трансплантацію кісткового мозку

Завдяки неонатальному скринінгу імунодефіцит виявили одразу після народження

Вперше в Україні у київському “Охматдиті” 2-місячній дитині провели трансплантацію кісткового мозку.

Про це повідомили на сторінці лічниці у Facebook.

Коли Максим народився, у нього, як і у інших новонароджених, взяли зразок крові для неонатального скринінгу на 21 рідкісну хворобу. Хлопчику поставили діагноз — важкий комбінований імунодефіцит.

«На 48 годину життя у дитини взяли зразки крові для проведення дослідження. У Львівському скринінговому центрі було проведено первинне дослідження, потім невтішний результат підтвердили у експертному центрі Охматдиту. Завдяки скринінгу хворобу вдалося виявити ще до появи перших симптомів та розпочати своєчасне лікування», — зазначила Наталія Ольхович, завідувачка лабораторії медичної генетики НДСЛ «Охматдит».

Лікарі розповідають, що без трансплантації кісткового мозку лише 5% таких пацієнтів доживають до 300 дня життя, 95% — помирають здебільшого від інфекцій. Тому лікування критично важливо починати якомога раніше.

Спочатку дитина лікувалася у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Далі звернулися у Київ до спеціалістів відділення трансплантаціі кісткового мозку в НДСЛ «Охматдит».

Донором кісткового мозку для Максима став його 4-річний брат Євген. Хлопчику не було ще й 2 місяців, коли йому провели трансплантацію. Це найменший пацієнт в Україні, якому провели такого роду оперативне втручання.

«Трансплантація кісткового мозку дозволила скорегувати імунну систему хлопчика. Тепер він має шанс на повноцінне та довге життя. Його імунна система більше не боїться інфекцій»,— каже завідувач відділення трансплантації кісткового мозку Олександр Лисиця.

Нагадаємо, медики лікарні Святого Миколая, що у Львові, врятували 14-річного хлопця з важким кульовим пораненням. Задля його спасіння об’єдналиcь хірурги та реаніматологи двох лікарень: дитячої і дорослої.