Вакцина проти раку може стати доступною для людей до 2030 року

Вакцина від раку може стати реальністю протягом найближчих десяти років

Професори Угур Шахін і Озлем Туречі, подружня пара та співзасновники німецької компанії BioNTech, відомі завдяки розробці вакцини проти COVID-19 «Pfizer/BioNtech», протягом багатьох років досліджували нову технологію, пов’язану з використанням месенджерної РНК (мРНК), яка, як вони сподіваються, може лікувати різні види раку.

Про це пише New York Post.

Угур Шахін сказав, що вакцина проти раку може потрапити у широкий доступ «до 2030 року». Наразі ж тривають кілька випробувань вакцини, які почалися ще задовго до пандемії та вже продемонстрували хорошу перспективу.

Озлем Туречі та Угур Шахін

Компанія BioNTech, заснована у 2008 році, співпрацювала з американським фармацевтичним гігантом Pfizer під час пандемії COVID-19, щоб використати свою технологію мРНК для розробки вакцини проти вірусу за лічені місяці завдяки прориву у вакцинах мРНК, які навчають людські клітини, як виробляти білок, який викликає імунну відповідь. Подружжя сподівається, що успіх мРНК-вакцин проти коронавірусу можна повторити у лікуванні ракових захворювань, таких як меланома, рак кишечника та багатьох інших.

«Те, що ми розробляли протягом десятиліть для розробки вакцини проти раку, стало поштовхом для розробки вакцини проти COVID-19, і тепер вакцина проти COVID-19 і наш досвід у її розробці повертаються до нашої роботи з раком. МРНК діє і дозволяє вашому тілу виробляти ліки чи вакцину. Коли ви використовуєте мРНК як вакцину, мРНК є планом для «розшуку» ворога — у цьому випадку антигену раку», — сказала професорка Туречі.

І хоча можуть пройти роки, перш ніж вакцину можна буде рекламувати як «ліки» від раку, дослідники переживають більше про те, як боротися з хворобою і з кожним новим випробуванням.

«Кожен крок, кожен пацієнт, якого ми лікуємо під час наших випробувань на рак, допомагає нам дізнатися більше про те, проти чого ми виступаємо та як це вирішити», — зазначила Озлем Туречі.

Проте, як часто буває у таких випадках, інший фармакологічний гігант Moderna, яка також розробила успішну вакцину проти COVID-19, подала позов проти Pfizer і BioNTech. Вони стверджують, що ці дві компанії порушили патентні права та скопіювали технологію мРНК, яку Moderna розробила за роки до пандемії. Але генеральний директор BioNTech заявив, що «інновації його компанії є оригінальними».

«Ми витратили 20 років досліджень на розробку цих видів лікування і, звичайно, ми будемо боротися за це, за нашу інтелектуальну власність», — сказав Угур Шахін.

Нагадаємо, До Всесвітнього та Всеукраїнського днів боротьби з раком грудної залози LVIV.MEDIA розпитало заступника гендиректора з медичних питань Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Ореста Тріля про причини раку грудей, діагностику хвороби та лікування.

Додамо, біологи з Наньянського технологічного університету в Сінгапурі виявили, що клітинна реакція на стрес впливає на процеси старіння.