• Головна
  • Війна
  • Президент Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги

Президент Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги

План складається з п’яти пунктів із трьома таємними додатками

У середу, 16 жовтня, Президент Володимир Зеленський у Раді представив план перемоги. План складається з п’яти пунктів з трьома таємними додатками. За словами Зеленського, якщо план вдасться втілити, то війну можна буде завершити не пізніше наступного року. Про це стало відомо з трансляції засідання у ВР.

План перемоги Зеленського

План складається з п’яти пунктів, перші чотири з яких — на час війни, щоб її завершити й останній на період після війни. Відтак перший пункт — геополітичний, наступні два — військові, четвертий — економічний і п’ятий — безпековий.

  1. Запрошення до НАТО. За словами Зеленського, за цим пунктом Україну мають запросити до Альянсу “вже зараз”. “Рішучість у питанні НАТО для України означає також неминучість євроінтеграції для України та безальтернативність демократії в Україні”.
  2. Оборона. Успішне продовження на території Курської області росії, знищення наступального потенціалу на окупованій території України, спільні операції з партнерами для збиття російських ракет і дронів, зняття обмежень дозволу на застосування західної зброї вглиб території росії, надання далекобійних засобів ураження. “Є чіткий перелік зброї, яка здатна підтримувати таку силу наших воїнів. А завдяки Курській операції ми побачили, що Путін не має достатньо сили, щоб триматись, коли ми тиснемо справді міцно”.
  3. Ядерне стримування. Україна пропонує розмістити комплексний неядерний пакет стримування для захисту від будь-якої загрози з боку РФ. “Тобто пакет стримування — це факт, що Росія або йде в дипломатію, або йде… до втрати її машини війни.Мир завдяки силі”.
  4. Економіка. Розвиток стратегічно-економічного потенціалу України та посилення санкцій.“Це угода, що органічно доповнить та посилить наявну систему економічного тиску на Росію, а саме – усі наявні санкції проти Росії, обмеження нафтової ціни, обмеження експорту в Росію та інші заходи тиску”.
  5. Післявоєнний час. Після закінчення війни українські військові можуть застосовувати свій досвід для зміцнення оборони НАТО та Європи.“Після цієї війни Україна матиме один із найбільш досвідчених та великих військових контингентів. Це люди – наші воїни, які володітимуть реальним досвідом сучасної війни, успішним досвідом застосування західної зброї та різнобічним досвідом взаємодії з військовими НАТО”.

Другий, третій та четвертий пункти мають таємні додатки, які презентували партнерам. Повний текст промови Президента можна прочитати тут.