Іранська балістика для ударів по Україні

Останнім часом західні ЗМІ активно повідомляють про можливу передачу Іраном балістичних ракет Росії. Ця тема обговорювалася протягом останніх двох років, і тепер, за версією джерел, така передача вже відбулася.

  • The Wall Street Journal 6 вересня повідомило: "Іран уже відправив до РФ балістичні ракети малої дальності". Видання посилається на анонімних європейських та американських чиновників.
  • CNN додає, посилаючись на два джерела у розвідці: "Іран уже відвантажив Росії балістичні ракети ближнього радіуса дії для застосування їх у війні проти України".
  • Раніше, в лютому цього року, агентство Reuters також повідомляло: "Іран передав Росії 400 балістичних ракет класу "земля-земля""

Тоді у США заявляли, що не бачать жодних доказів передання цього озброєння, а в Ірані ці заяви назвали "необґрунтованими" та все заперечили.

Головне управління розвідки Міноборони України також заперечувало цю інформацію взимку. 

Інформаційне агентство Reuters ще у серпні повідомило (спираючись на дані європейських розвідувальних служб), що Іран мав намір поставити Росії значну кількість балістичних ракет Fath-360. Це ракети малої дальності, однак оснащені супутниковою системою наведення.

Ця інформація знайшла підтвердження на початку вересня у публікації видання Bloomberg. Ба більше, британська газета The Times конкретизувала масштаби поставок, зазначивши, що Росія вже отримала від Ірану понад 200 одиниць балістичних ракет.

Реакція України

Міністерство закордонних справ України відреагувало на ці повідомлення, висловивши глибоке занепокоєння із цього приводу. У офіційній заяві МЗС зазначається:

"Вкотре закликаємо керівництво Ісламської Республіки Іран утриматись від передачі Росії, яка згідно Статуту ООН та норм міжнародного права є державою-агресором, будь-яких видів озброєння та військової техніки".

Україна також попередила про можливі "руйнівні наслідки" для українсько-іранських відносин, якщо інформація підтвердиться:

"Застерігаємо офіційний Тегеран, що у разі підтвердження факту передачі Іраном балістичних ракет до Російської Федерації, це матиме руйнівні наслідки для українсько-іранських двосторонніх відносин".

Міжнародна реакція

Білий дім хоч і охарактеризував можливу передачу ракет як "різку ескалацію", але поки що, офіційно це не підтвердив. Шон Саветт, речник Ради національної безпеки США, заявив:

"Будь-яка передача іранських балістичних ракет Росії означатиме різку ескалацію підтримки Іраном агресивної війни Росії проти України".

Саветт нагадав, що з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США попереджали про поглиблення безпекового партнерства між Москвою та Тегераном. США та Європа, за повідомленнями, вже працюють над санкціями у відповідь на дії Тегерана.

Іран, зі свого боку, заперечує передачу ракет. Місія Ірану в ООН заявила:

"Іран вважає негуманним надання військової допомоги сторонам, які беруть участь у конфлікті, що призводить до збільшення людських жертв, руйнування інфраструктури та віддалення від переговорів про припинення вогню... Таким чином, Іран не тільки сам утримується від таких дій, але й закликає інші країни припинити постачання зброї сторонам, що беруть участь у конфлікті".

Характеристики іранських ракет

Основні типи іранських балістичних ракет, про які може йти мова:

Fath-360:

  • Дальність: 75-120 км.
  • Бойова частина: 150 кг.
  • Вага: 850-1100 кг.
  • Діаметр: 300 мм.

Fateh-110:

  • Дальність: до 300 км.
  • Висока точність.
  • Можливість використання в несприятливих погодних умовах.
  • Бойова частина: понад 500 кг.
  • Можливість нести касетний, хімічний або ядерний боєзаряд.

Fateh-313:

  • Дальність: до 500 км.

Zolfaghar:

  • Дальність: 700 км.

Колишній міністр оборони Ірану Ахмад Вахіді заявляв про Fateh-110: "Зі 100% точністю здатна вражати наземні та морські цілі, місця зосередження ворожих сил, ракетні установки, склади боєприпасів та інші об'єкти на поверхні".

Потенційні наслідки для України

Ці ракети становлять серйозну загрозу для України, оскільки їх складно перехопити існуючими системами ППО. Фабіан Хінц, науковий співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS), пояснює:

"Ці ракети можуть завдати суттєвої шкоди, і оскільки вони є балістичними, то їх можуть перехопити лише деякі системи ППО, такі як Patriot. Україна має такі системи, але не має їх в достатній кількості, щоб покрити всю територію України, і не вистачає ракет-перехоплювачів. Тож це буде випробування".

Лише системи Patriot і SAMP-T здатні ефективно протидіяти цим ракетам, що створює ризик завдання значної шкоди критичній інфраструктурі України.

Хінц також зазначає: "Якщо йдеться про ціль, яка не є статичною і рухається, то це більший виклик, тому що в росіян немає великих розвідувальних можливостей далеко від лінії фронту. Брак розвідувальних даних обмежує ефективність".

Стратегічне партнерство Ірану та Росії

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що передача ракет є частиною ширшого стратегічного партнерства між Іраном та Росією. Існують припущення про можливий обмін ракет на винищувачі Су-35.

За даними ISW, це питання начебто обговорювалось в серпні під час візиту в Тегеран секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу.

Крім того, повідомляється, що Іран шукає підтримки Росії в модернізації своїх кіберпотужностей та ракетно-космічних програм в рамках розширеної військової співпраці.

Пропозиції щодо відповіді України

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак запропонував радикальну відповідь на можливе постачання ракет. Він заявив:

"Демократії мають відповідати на терор автократій. Удари по терористичній Росії - це захист. А захист не є ескалацією".

Єрмак закликає дозволити Україні знищувати склади з іранськими ракетами західною зброєю та закликає до покарання країн, які допомагають зброєю терористичним державам.

За сою та пшеницю: Іран продався Росії

Іранський чиновник 7 вересня офіційно визнав постачання балістичних ракет у РФ, зазначивши, що значну частину угоди між Тегераном і Москвою складає взаємний товарообмін. Іран отримує сою та пшеницю в обмін на ракети та безпілотники.

Ардестані заявив: «Ми повинні налагодити імпорт соєвих бобів і пшениці... Одна частина дозволу включає відправлення ракет, а інша частина — відправлення військових дронів у Росію».

Щодо санкцій, він додав: «Гірше вже не буде».

На тлі цих новин, президент України Володимир Зеленський закликав західних партнерів надати ЗСУ ракети великої дальності для ефективнішої протидії іранським ракетам у Росії.

Попередній досвід використання іноземних ракет Росією

Варто зазначити, що Росія вже використовувала іноземні ракети у війні проти України. Зокрема, в грудні 2023 року були застосовані північнокорейські ракети KN-23 (офіційна назва Hwasong-11). Однак, за даними порталу Defense Express, "фактично половина KN-23, які випустили росіяни, просто вибухнули в повітрі та не досягли своїх цілей".

Куди можуть долітати іранські балістичні ракети

Аналізуючи характеристики іранських балістичних ракет, можна зробити висновки про потенційні цілі та зону ураження на території України.

Ракети Fath-360, які, за повідомленнями, могли бути передані Росії, мають обмежену дальність дії. Як зазначає військово-політичний оглядач Олександр Коваленко:

"Якщо Росія й отримає Fath-360, то застосовуватиме ці ракети, як і С-300, тобто для терору ближньої прикордонної зони, зокрема, Сумської та Харківської областей з ударами по обласних центрах."

Дальність цих ракет становить 30-120 км, що обмежує їх використання прикордонними регіонами.

Однак, якщо говорити про інші типи іранських балістичних ракет, ситуація може бути більш загрозливою:

  1. Fateh-110 має дальність до 300 км, що дозволяє вражати цілі глибше на території України.
  2. Fateh-313 може досягати цілей на відстані до 500 км.
  3. Zolfaghar є найбільш далекобійною зі згаданих ракет, з дальністю до 700 км.

Це означає, що при розміщенні пускових установок на території Росії чи окупованих регіонів, ці ракети потенційно можуть досягати більшості великих міст України, включаючи Київ та Львів.

Важливо зазначити, що наразі немає підтверджених даних про передачу Ірану Росії ракет дальнього радіуса дії. Олександр Коваленко припускає:

"В Тегерані поки не дають Росії "зелене світло" на доступ до Fateh-110, Zolfaghar та Dezful."

Проте, ситуація може змінитися, і Україна має бути готова до потенційних загроз. Саме тому президент Володимир Зеленський закликає західних партнерів надати ЗСУ ракети великої дальності для ефективнішої протидії іранським ракетам у розпорядженні Росії.