• Головна
  • Війна
  • Росіяни відрізали голову українському полоненому: Лубінець звернувся в ООН та Червоний Хрест

Росіяни відрізали голову українському полоненому: Лубінець звернувся в ООН та Червоний Хрест

Відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) та ООН через ймовірне жорстоке вбивство росіянами українського військовополоненого. Про це 3 серпня омбудсмен повідомив у Telegram.

"У мережі з’явилося фото, ймовірно, із тілом українського полоненого, якому росіяни відрізали голову та кінцівки. Це не просто порушення Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, це поведінка нелюдів!", — заявив він.

Лубінець наголосив, що відповідно до норм міжнародно гуманітарного права, жодного військовополоненого не можна піддавати фізичному каліченню, насиллю чи вбивству.

Він написав, що терміново звернувся до МКЧХ та ООН, щоб вони зафіксували чергове порушення прав людини зі сторони Росії. Крім цього, омбудсмен звернувся до українських правоохоронців, щоб вони перевірили особу вбитого полоненого та факт цього злочину.

"Окремо зазначу, що війна, яка триває зараз – гібридна. Розповсюджуючи схожі фото та відео соціальними мережами й вчиняючи такі дії, Росія хоче залякати українців: як цивільних, так і військових. Нібито дивіться, на що ми здатні. Але дивлячись на такі кадри, зрозуміло одне: таке забути та пробачити не можливо! За злочини – повинне бути покарання!", — додав Лубінець.

Згодом в Офісі генерального прокурора повідомили, що розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством. Правоохоронці перевіряють інформацію, поширену в соцмережах, про вбивство українського військового та його розчленування.

Нагадаємо, нещодавно військовополонений українець 55-річний Олександр Іщенко, який служив водієм у бригаді “Азов”, помер у СІЗО-5 у Ростові-на-Дону.