• Головна
  • Війна
  • СБУ затримала російського агента, який шпигував за складами ЗСУ

СБУ затримала російського агента, який шпигував за складами ЗСУ

Навесні 2024 року він вийшов на контакт з ФСБ через своїх родичів, які проживають в Росії та співпрацюють з російською спецслужбою

Служба безпеки України затримала російського агента, який у Вінниці шпигував за локаціями складів з озброєнням та боєприпасами ЗСУ, зараз він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. Про це 2 серпня повідомила пресслужба СБУ.

Зловмисником виявився місцевий 40-річний менеджер, ідейний прихильник рашизму. Навесні 2024 року він вийшов на контакт з ФСБ через своїх родичів, які проживають в Росії та співпрацюють з російською спецслужбою.

Як встановили слідчі, агент під час розмов із друзями випитував потрібну йому інформацію. Також він намагався потоваришувати з місцевими жителями, які мали стосунок до військової служби. Регулярно об’їжджав місцевість та шукав місця розташування військових складів, пункти базування навчальних центрів Сил оборони та основні логістичні шляхи переправлення зброї. У разі отримання координат базування ЗСУ, він мав негайно повідомити про це окупантам, через анонімний чат у популярному месенджері для підготовки повітряного удару по цілях.

Контррозвідники СБУ завчасно викрила російського агента і затримали його у помешканні. Під час обшуку у нього вилучили мобільні телефони із доказами його діяльності на користь РФ. Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру державній зраді. Нині зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.