• Головна
  • Війна
  • СБУ затримала російського священника, який готував удари по ешелонах ЗСУ

СБУ затримала російського священника, який готував удари по ешелонах ЗСУ

Разом зі спільником з Укрзалізниці він співпрацював з російським ГРУ

СБУ затримала священника однієї з харківських церков УПЦ (МП). Він був агентом російського ГРУ і готував удар по ешелонах ЗСУ, що перевозять особовий склад, техніку та боєприпаси на передову. Про це українська спецслужба повідомила 1 серпня.

Загалом затримали двох агентів воєнної розвідки Росії, але головним з-поміж них виявився громадянин Росії, настоятель одного із Харківських храмів Московського патріархату, який був завербований російською спецслужбою ще до повномасштабної війни. Після вторгнення з ним дистанційно сконтактувався кадровий співробітник Головного управління Генштабу ЗС РФ, який поставив перед кліриком завдання збирати інформацію про графіки та маршрути руху ешелонів ЗСУ на території Харківщини.

Щоб отримати розвіддані, священник залучив свого знайомого – працівника місцевої філії Укрзалізниці. Той дав клірику доступ до службових документів з інформацією про час відправлення та прибуття, а також місць розвантаження потягів Сил оборони. Відзняті кадри священнослужитель мав пересилати своєму куратору через анонімний чат.

Для конспірації вони використовували шифрувальні символи, наприклад, розпочинали листування тільки після обумовлених «смайлів» у заздалегідь визначений час. Після кожного сеансу зв’язку фігуранти видаляли листування. У разі отримання розгорнутого звіту, окупанти планували здійснити за вказаними координатами вогневе ураження.

Обох агентів Росії працівники СБУ затримали у власних помешканнях. Під час обшуку у них вилучили мобільні телефони та сім-карти різних операторів із доказами розвідувально-підривної діяльності.

Обом зловмисникам повідомили про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення зброї та підрозділів ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану. У разі визнання їх винними обом затриманим загрожує до 12 років тюрми.