• Головна
  • Війна
  • Суд виправдав солдата-кришнаїта, який відмовлявся їсти армійську їжу

Суд виправдав солдата-кришнаїта, який відмовлявся їсти армійську їжу

Через військовий ослабнув і відмовився виконувати свої обов’язки

Суд виправдав воїна ЗСУ кришнаїта, який відмовився їсти армійську їжу і скаржився на дискримінацію за релігійною ознакою. Через нестачу сил він відмовлявся виконувати накази командирів, тому проти нього відкрили кримінальне провадження. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, солдат, який сповідує кришнаїзм, після початку збройної агресії добровільно вступив до лав територіальної оборони. Після цього у нього виникали непорозуміння на ґрунті релігійних переконань, адже перебіг служби не давав йому змоги харчуватися згідно з приписами релігії та виконувати необхідні обряди. Не маючи змоги вживати їжу, дозволену йому як кришнаїту, він нічого не їв і не пив по кілька днів. Після чергового голодування солдат повідомив, що не може заступити на чергування, адже голодний і не має сил. Через це щодо нього почали кримінальне провадження та взяли під варту.

У ситуацію втрутився омбудсмен Лубінець, який домігся, щоб апеляційну скаргу заявника задовольнити. Ухвалу суду скасували, а підозрюваного звільнили з-під варти. Це дало йому змогу харчуватися відповідно до віросповідання та релігійних обрядів кришнаїтів. Його також перевели до іншого батальйону. А захисник солдата звернувся до командування з проханням замінити йому військову службу на альтернативну (невійськову).