• Головна
  • Війна
  • Україна повернула з тимчасово окупованих територій ще 10 дітей

Україна повернула з тимчасово окупованих територій ще 10 дітей

Дітей повернули разом з їхніми родинами

На територію України повернули ще 10 дітей з тимчасово окупованих територій. Діти разом зі своїми рідними проживали у Донецькій, Херсонській та Запорізькій областях, повідомив уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець у четвер, 20 червня.

Про умови проживання на окупованих територіях

За словами Лубінця, дітей змушували вчитися в російських школах, а їх батьків залякували. Повернутих дітей віддали до Центру захисту прав дитини, де з ними поспілкувалися експерти і зафіксували злочини, свідками чи жертвами яких стали діти.

Окупаційна влада змушувала дітей ходити до російської школи та щопонеділка співати гімн Росії, яка принесла розруху, страх та безлад. На щастя, декому вдавалося здобувати онлайн українську освіту, проте батьків залякували, що у такому разі дітей відбиратимуть. Тож аби цього не трапилося, українці ухвалюють рішення залишити все, аби вберегти життя і майбутнє своїх дітей” — йдеться в повідомленні Дмитра Лубінця.

Нагадаємо, в кінці травня в Україну повернули ще 13 дітей викрадених росіянами. Дітей вивезли з тимчасово окупованих територій або з території Росії. За словами Дмитра Лубінця, до повернення діток залучили українські структури за підтримки держави Катар.