• Головна
  • Війна
  • Майже пʼять тисяч засуджених погодилися на дострокове звільнення в обмін на службу в армії

Майже пʼять тисяч засуджених погодилися на дострокове звільнення в обмін на службу в армії

У квітні Міністерство юстиції проводило опитування серед ув’язнених, де їх питали щодо звільнення шляхом укладання контракту на військову службу

Близько п’яти тисяч засуджених українців погодилась з ухваленням закону про умовно-дострокове звільнення після підписання контракту на військову службу. На початку повномасштабної війни Міністерство юстиції України отримало понад тисячу заяв від засуджених, які хотіли воювати. Про це 17 травня розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька в інтерв'ю виданню “Главком”.

Результати опитування вʼязнів

За словами Олени Висоцької, Міністерство юстиції у квітні провело опитування серед ув’язнених, де їм поставили питання щодо звільнення шляхом укладання контракту на військову службу. “Чотири з половиною тисячі засуджених відповіли: “Так”. При цьому варто розуміти: адміністрації установ відбування покарань не опитували в’язнів, яких засудили за статтями Кримінального кодексу, частина з яких нині не підпадає під мобілізацію. Також до уваги не брався їхній стан здоров’я. І, повторюся, найголовніший критерій — мотивація” — розповіла Олена Висоцька журналістам.

Також Висоцька розповіла, що на початку повномасштабного вторгнення надійшло понад тисячу заяв від засуджених з проханням йти воювати. “Ані військові, ані парламент тоді не були готовими давати добро на їх мобілізацію. Під час суспільної дискусії довкола змін до мобілізаційного закону, яка тривала з кінця минулого року, ситуація змінилася” — зазначила Висоцька в інтервʼю.

Нагадаємо, 8 травня Верховна Рада України ухвалила закон про мобілізацію деяких категорій засуджених осіб. Засуджених за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство та за злочини проти основ національної безпеки мобілізовувати не будуть.