• Головна
  • Війна
  • Валерій Курко залишив посаду командира 103 бригади ТРО

Валерій Курко залишив посаду командира 103 бригади ТРО

Полковник очолював бригаду понад два роки

Командир 103-тя окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ Валерій Курко залишає свою посаду. Про це він повідомив це 14 лютого через офіційний канал 103 бригади у Telegram. Валерій Курко не повідомив причини своєї відставки, лише уточнив, що таке рішення прийняло “найвище військове командування”. “Мені не соромно за жоден день, проведений на цій посаді”, — написав полковник Курко.

“За дуже короткий час, більш ніж 4000 добровольців, які ніколи не асоціювали себе з військовою службою, 24 лютого 2022 року прийняли найбільш правильне та раціональне рішення — захищати нашу державу від російських злочинців, які рушили на нас війною ще в 2014 році. Як і тоді, так і на початку повномасштабної агресії, я стояв перед величезним викликом - створити бойову бригаду з нуля”, — йдеться у дописі комбрига.

Наприкінці січня 2024 року низка медіа з посиланням на власні джерела повідомляли про відсторонення Валерія Курка з посади начальника 103 бригади ТРО, не називаючи причини цього рішення.

Валерій Курко очолив 103 окрему бригаду ТРО 10 січня 2022 року. Наприкінці квітня 2022 року підрозділ був відряджений в зону бойових дій на Донбасі. У вересні того ж року 103 бригада отримала бойовий прапор.

Валерій Курко отримав звання полковника у березні 2022 року, а у серпні того ж року президент України Володимир Зеленський нагородив його орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

До призначення командиром 103 бригади ТРО Валерій Курко командував навчальним батальйоном 199 навчального центру Десантно-штурмових військ ЗСУ. У 2014-2015 роках він очолював третій батальйон 80 окремої десантно-штурмової бригади, який обороняв Донецький аеропорт.