• Головна
  • Війна
  • Більше тисячі російських військовослужбовців хочуть з допомогою ГУР потрапити в український полон

Більше тисячі російських військовослужбовців хочуть з допомогою ГУР потрапити в український полон

Програма Головного управління розвідки Міноборони гарантує утримання військовослужбовців згідно з нормами Женевських конвенцій

Понад 300 успішних операцій зі здачею у полон російських військових проведено з початку роботи проєкту «Хочу жить» («Хочу жити»), повідомив Громадському радіо спікер цих програм Віталій Матвієнко.

«З момент старту проєкту «Хочу жить», орієнтованого на російських військових, які не хочуть виконувати злочинні накази і бажають зберегти своє життя, здавшись у полон, українська сторона отримала понад 30 тисяч звернень на «гарячі лінії» та у чат-ботах. Було проведено понад 300 успішних операцій зі здачею у полон, це цифра, яку ми можемо озвучувати», — сказав Віталій Матвієнко.

За його словами, наразі понад тисячу операцій зі здачі російських військовослужбовців у полон перебувають у «гарячій стадії».

«Кожна операція є індивідуальною і не можна сказати, що вони дуже легко проходять, що можна швидко всіх забрати. Ні, це війна лінія фронту. У найгарячіших точках операції з добровільною здачею у полон відбуватися не можуть з безпекових причин. Якщо українська сторона каже, що ви можете врятувати своє життя, то потрібно зробити все, щоб потенційний військовополонений армії РФ потрапив у полон живий і здоровий. Тож, подібні операції проходять у більш-менш спокійних точках, але по всій лінії фронту», — заявив Матвієнко.

Програма “Хочу жить” (офіційна назва — Единый центр приема обращений военнослужащих РФ по сдаче в плен) ― державний проєкт Головного управління розвідки Міністерства оборони України, який покликаний допомогти військовослужбовцям РФ безпечно здатися в полон українським Збройним силам і зберегти своє життя. Проєкт гарантує (у разі здачі в полон) утримання військовослужбовців згідно з нормами Женевських конвенцій. Крім того, таким військовослужбовцям також гарантується, що після добровільної здачі в полон вони не будуть обміняні й не будуть повернені до РФ, якщо не забажають цього самі.