• Головна
  • Війна
  • Росіяни змушують українських військовополонених підбурювати своїх родичів до протестів

Росіяни змушують українських військовополонених підбурювати своїх родичів до протестів

Військовополонені під тиском загарбників кажуть родичам, що Росія готова їх обмінювати, але Україна від обміну відмовляється

Українські військовополонені почали масово телефонувати з полону своїм родичам і просити їх вийти на протест проти української влади, розповів представник координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими Петро Яценко в коментарі Politico.

За його словами, військові телефонують з полону родичам і кажуть, що, мовляв, Росія готова їх обміняти, але Україна від цього відмовляється. «Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Тому ми розуміли, що це кампанія недовіри до влади», — сказав Яценко.

Дружина українського нацгвардійця 35-річна Валентина Ткаченко з Чернігова розповіла, що її чоловік потрапив у полон 24 лютого 2022 року, а на звʼязок вийшов уперше 29 листопада 2023 року. Росіяни забрали його з собою, коли відходили з Чорнобильської АЕС. Він зателефонував їй у Viber і, не дозволивши ставити запитань, сказав: «Валю, йди, ускладни життя Києву. Київ не хоче приймати нас назад», а потім вибачився й закінчив розмову. Валентина Ткаченко не пішла на протест, вважаючи, що її чоловік став інструментом політичної гри Кремля проти України. Водночас в інших містах, зокрема — у Києві, люди на протести виходили, зауважує Politico.

Наразі Росія утримує в полоні понад три тисячі українських військових і близько 28 тисяч цивільних. Це офіційні підтверджені дані, але реальна кількість може бути більшою. За словами Яценка, Україна останнім часом збільшила фонд обміну військовополонених і додав, що країна готова прийняти всіх російських окупантів, якщо вони вирішать здатися.

Україна з початку повномасштабного вторгнення повернула з російського полону майже 2,6 тисячі військових і цивільних, повідомив у серпні представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. Останній офіційний обмін військовополоненими відбувся 7 серпня цього року. Тоді Україні вдалося повернути 22 воїни.

На пресконференції за підсумками року президент Володимир Зеленський сказав, що процес обміну полоненими з Росією ускладнений через причини з боку РФ, але триває робота над тим, аби повернути українських військовополонених.